Folia spożywcza to jeden z tych gadżetów kuchennych, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. Ale czy wiesz, że pomoże ona również przy wałkowaniu ciasta?
Na pewno zgodzisz się ze mną, że zawsze warto mieć w kuchni zapas folii spożywczej. W końcu przydaje się ona do tak wielu rzeczy, zaczynając od pomocy przy przechowywaniu żywności, kończąc na rozbijaniu mięsa na kotlety schabowe.
Moja mama zawsze podczas pracy nad kotletami schabowymi, przykrywa je folią spożywczą, dzięki czemu mięso nie klei się do tłuczka i jego kawałki nie pryskają po całej kuchni. Zainspirowana jej pomysłem, postanowiłam wykorzystać ten patent również przy pracy z ciastem kruchym. W jaki sposób? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Folia spożywcza pomoże przy pracy z ciastem
Uwielbiam wypieki na bazie kruchego ciasta. Niestety czasem tracę już cierpliwość, kiedy podczas wałkowania ciasto zaczyna kleić się do wałka lub rozpadać na mniejsze kawałki. A jak wiadomo, im dłużej wałkujemy takie ciasto, tym większa szansa, że będzie się kleić. Co więcej, problemem będzie wtedy nie tylko wałkowanie, ale i wycięcie z ciasta m.in. ciasteczek o różnych kształtach.

Ale nie martw się, wcale nie musi tak być. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to rozłożyć na cieście na stolnicy kawałek folii spożywczej. Dopiero z taką ochroną możesz zacząć wałkować ciasto. I uwierz mi, zrobisz to w mgnieniu oka bez żadnych utrudnień. Folia spożywcza sprawi, że ciasto nie będzie się odrywać i kleić.
Co więcej, wałek po zakończonej pracy będzie czysty, więc nie będziesz musiała go myć. I tu również zaoszczędzisz sporo czasu. Czy to nie genialne?
Zobacz także: Babka z tym tajnym składnikiem dosłownie rozpływa się w ustach!
2 komentarzy