Gotowanie na kilka dni to oszczędność czasu, jednak warto pamiętać, jak ważne jest bezpieczne przechowywanie posiłków. Od nieświeżego jedzenia jest bardzo krótka droga do zatrucia!
Jak bezpiecznie gotować na kilka dni?
Możemy się spotkać ze stwierdzeniem, że odgrzewane jedzenie nie smakuje tak dobrze, jak świeże, jednak nie zawsze jest to prawda. Niektóre dania jak zupy, mięsa czy makarony stają się lepsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki się dopełnią.
Kluczem do takich zapasów jest właściwe przechowywanie. Jeśli na tym etapie popełnimy błąd, możemy zapłacić bólem brzucha czy nawet poważnym zatruciem.

Najważniejsza kwestia to szybkie schłodzenie jedzenia. Jeśli zbyt długo trzymamy je w temperaturze pokojowej, doprowadzamy do namnożenia bakterii i drobnoustrojów. Jedzenie trzeba przechowywać w niskiej temperaturze, szczelnie zapakowane.
Jeśli jedzenie jest gorące, warto je schłodzić np.: wystawiając na balkon a dopiero później wkładać do lodówki. Jeśli wsadzimy taki produkt prosto do chłodziarki, będzie musiała ona zużyć o wiele więcej energii na obniżenie temperatury. Bezpieczne przechowywanie posiłków to twój klucz do oszczędności czasu i mniejszego marnotrawstwa jedzenia.
Konserwacja i przechowywanie żywności
Świeża sałata nawet przez tydzień? Wystarczy kuchenny trik
Jak przechowywać pieczarki, aby zachowały świeżość na dłużej?
Czy można mrozić awokado? O czym warto pamiętać?
Jak przechowywać pierniczki, aby były świeże i miękkie jak najdłużej?
Jak ekspresowo rozmrozić masło? Po minucie jest gotowe!
Zamówił zakupy z dostawą do domu. W torbie z chlebem znalazł ŻYWY gratis
Czy można mrozić pieczarki? Jaka forma będzie najlepsza?
Pakowane próżniowo mięsa mogą być różnej świeżości. Zrób ten prosty test
Jak przechowywać kawę, aby zachowała swój smak i aromat?
Zobacz więcej