w

Bezpieczne przechowywanie posiłków zrobionych „na zapas”

bezpieczne przechowywanie posiłków

Gotowanie na kilka dni to oszczędność czasu, jednak warto pamiętać, jak ważne jest bezpieczne przechowywanie posiłków. Od nieświeżego jedzenia jest bardzo krótka droga do zatrucia!

Jak bezpiecznie gotować na kilka dni?

Sponsorowane

Możemy się spotkać ze stwierdzeniem, że odgrzewane jedzenie nie smakuje tak dobrze, jak świeże, jednak nie zawsze jest to prawda. Niektóre dania jak zupy, mięsa czy makarony stają się lepsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki się dopełnią.

Kluczem do takich zapasów jest właściwe przechowywanie. Jeśli na tym etapie popełnimy błąd, możemy zapłacić bólem brzucha czy nawet poważnym zatruciem.

jedzenie/ fot. canva

Najważniejsza kwestia to szybkie schłodzenie jedzenia. Jeśli zbyt długo trzymamy je w temperaturze pokojowej, doprowadzamy do namnożenia bakterii i drobnoustrojów. Jedzenie trzeba przechowywać w niskiej temperaturze, szczelnie zapakowane.

Jeśli jedzenie jest gorące, warto je schłodzić np.: wystawiając na balkon a dopiero później wkładać do lodówki. Jeśli wsadzimy taki produkt prosto do chłodziarki, będzie musiała ona zużyć o wiele więcej energii na obniżenie temperatury. Bezpieczne przechowywanie posiłków to twój klucz do oszczędności czasu i mniejszego marnotrawstwa jedzenia.

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli