w

Barwa płomienia na kuchence gazowej nie jest przypadkowa. Co oznaczają poszczególne kolory?

Barwa płomienia
rneumi, Getty Images

Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego barwa płomienia w kuchence zmienia się z niebieskiego na pomarańczowy? Otóż okazuje się, że kolor ma istotne znaczenie i wiele mówi o gazie, jakim palimy. Poniżej wyjaśniamy, co oznaczają poszczególne barwy.

Gaz ziemny podczas spalania może mieć różne kolory!

Sponsorowane

Gaz ziemny, który spalamy w naszej kuchence, powinien być jasnoniebieski. Taka barwa zapewnia nas, że paliwo, które jest dostarczane, ma dobrą jakość i odpowiednio się spala. Inne odcienie gazu nie oznaczają, że substancja może być gorszej jakości, czasami wystarczy małe zabrudzenie lub niesprawna kuchenka, a płomień zmienia kolor. Najczarniejszy scenariusz to zła jakość gazu od dostawcy, jednak to bardzo rzadki przypadek, gdyż gaz w naszych domach jest poddawany ciągłej kontroli. Wszystkie nieprawidłowości są szybko rozwiązywane.

Barwa płomienia a wysokość rachunków

Barwa płomienia
płomień palnika/ fot. deepblue4you, Getty Images Signature

Jeśli gaz w naszej kuchence nie spala się prawidłowo, może się to odbić na rachunkach, jakie przyjdzie nam zapłacić. Pomarańczowa barwa płomienia oznacza niskie spalanie gazu, a to nic innego jak częściowe wykorzystywanie kaloryczności i mocy paliwa. Innymi słowy, musimy wykorzystać więcej gazu niż zwykle, by podgrzać daną rzecz.

Jakie są przyczyny pomarańczowego płomienia? Oto 4 z nich:

Sponsorowane
  • Brudne palniki mogą sprawić, że gaz będzie spalał się nieprawidłowo. Zatkane dziurki przepuszczają znacznie mniej gazu, dodatkowo mogą spalać się w różny sposób. Na samym początku upewnij się, że twoja kuchenka jest czysta w tych miejscach.
  • Innym problemem jest brudny garnek czy patelnia. Płomień w kontakcie z różnymi substancjami może spalać się w inny sposób, a to powoduje zmianę koloru płomienia.
  • Kołpak to metalowa nakładka na palniku, która ma za zadanie równomiernie rozpraszać płomień, ale źle założona, może powodować zły przepływ gazu. Czasami możemy ją niechcący przesunąć, jeśli twój palik źle działa, spróbuj poprawić nakładkę.

Mniejsza kaloryczność gazu oznacza nic innego jak mniej ciepła. W ten sposób trzeba zużyć więcej paliwa do podgrzania danej substancji. Oczywiście odbija się to na naszych rachunkach, dlatego warto zainteresować się kuchenką, która spala w nieprawidłowy sposób. Być może to kwestia umycia i uszczelnienia palników. Jeśli jednak to nie pomoże, musimy wezwać specjalistów, którzy ocenią kaloryczność spalanego przez nas gazu i dojdą do głównego problemu.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • rneumi, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli