w ,

4 triki kuchenne, dzięki którym twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze

Sponsorowane

Osoby, które od lat obracają się w sferze gastronomii, mogą pochwalić się długim stażem i wieloma umiejętnościami w kuchni. To właśnie tacy ludzie mają swoje restauracje, do których często trzeba rezerwować stolik, by zjeść dobrą kolację.

Ich dania są pięknię podane, sos idealnie gładki, a mięso chrupiące. Gdzie kryje się sekret? Otóż są pewne sztuczki kuchenne, które sprawiają, że nasze jedzenie będzie równie przyjemne dla oka. Szefowie kuchni stosują je od lat. Sprawdź je poniżej!

#1 Błyszczący, kremowy sos

milanfoto/Getty Images Signature
Sponsorowane

Sekretem idealnego sosu jest tłuszcz, a konkretnie masło. Kiedy twój sos jest gotowy, dorzuć kawałek zimnego masła przed samym podaniem. Konsystencja stanie się bardziej kremowa, a tłuszcz zawarty w produkcie podbije smak

#2 Chrupiąca skórka mięsa

Proformabooks/Getty Images

Chrupiąca powłoka na mięsie jest zdecydowanie smaczniejsza od tej miękkiej. Aby uzyskać efekt spieczenia, trzeba bardzo dobrze osuszyć mięso przed obróbką termiczną. Najlepiej to zrobić ręcznikiem papierowym.

#3 Sól i cukier podbiją smak

Nijaki smak potrawy można uratować tymi dwoma składnikami. Solenie powinno się odbywać w małych ilościach, ale często, natomiast cukier można używać, by załagodzić kwaśny smak lub podkręcić ostrość. Dodawaj i próbuj, tak znajdziesz idealny balans.

#4 Prażenie i podpiekanie

Nie bez powodu wiele przepisów każe nam coś podprażyć na patelni, ten zabieg wydobywa dużo smaku z produktów. Orzeszki i przyprawy podsmażaj na suchej patelni, musisz robić to szybko i sprawnie, by nie spalić składników.

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.