w

Ta woda zepsuje smak każdej kawy. Nie używaj jej

Źródło: interwebly io, Pexels

Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie. Jednak nie zawsze jest ona smaczna, a czasem ma wręcz metaliczny posmak. Przyczyna może tkwić nie w samej kawie, a w wodzie. Jaka woda do kawy będzie najlepsza, a jaka może zepsuć jej smak?

Nie ważne czy pijesz kawę czarną, rozpuszczalną czy latte. Obojętnie od rodzaju kawy, może ona smakować inaczej, niż zawsze, jeśli zamiast zimnej wody, zagotujemy ciepłą wodę z kranu. Dlaczego tak jest?

Jaka woda będzie najlepsza do kawy?

Woda, a dokładnie jej temperatura może mieć znaczący wpływ na finalny smak kawy. Okazuje się, że jeśli do czajnika nalejemy ciepłą wodę z kranu, a nie zimną, musisz się liczyć z tym, że kawa będzie smakowała zupełnie inaczej. Dlaczego tak się dzieje? Według Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji ciepła woda w kranie, nadaje się jedynie do mycia i sprzątania. Jest tak dlatego, że ciepła woda przechodzi przez tzw. wymienniki ciepła, czyli jest podgrzewana za pomocą pary dostarczanej przez dostawcę ciepła. Proces podgrzewania sprawia, że parametry wody ulegają pogorszeniu, a przyrządzane na niej napoje tj. kawa czy herbata, smakują gorzej. Dlatego też, nie warto przyspieszać procesu gotowania i do czajnika zawsze nalewać wodę zimną.

A co z kamieniem?

Kamień to druga przyczyna gorszej jakości wody i co za tym idzie gorszego smaku kawy. Osady złożone z węglanów magnezu i wapnia, zgromadzone w czajniku i na instalacjach odpowiadających za ogrzewanie wody, nie tylko uszkadzają sam czajnik, ale też psują smak wody. Dlatego też powinniśmy regularnie czyścić czajnik i rury z kamienia, używając do tego octu i gorącej wody.

  • Miniatura:
  • Źródło: interwebly io, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.