Spis treści
Schabowy Jakuba Kuronia
Z czym kojarzy Ci się niedzielny obiad u mamy? U mnie to z pewnością rosołek i złocisty kotlet z ziemniaczkami i surówką. Jednym słowem (a właściwie trzema) typowy polski obiad! Jakub Kuroń postanowił odtworzyć dobrze znany schabowy w autorskiej panierce. Marynata to klucz!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 4 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 4 godz.
Czas gotowania 20 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Pokrój mięso w kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Umieść je w misce, zalej mlekiem, dodaj liście laurowe, pieprz ziołowy, ziele angielskie, sól, czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Wyciągnij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym.
- Przygotuj jajko, mąkę i bułkę tartą.
- Na początek obaczamy kotleta w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
- Kotleta smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z młodymi ziemniakami i surówką.
Składniki
na 5 porcji
- 500 g schab
- szczypta pieprz ziołowy
- sól
- 4 szt ziele angielskie
- szklanka bułka tarta
- 4 szt liść laurowy
- szklanka mąka pszenna
- 2 szt jajko
- 2 szklanka mleko
- 2 ząbki czosnek
- cebula
- smalec (lub olej )
Zobacz