Spis treści
Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler
Magda Gessler to kobieta, dla której wyzwania to czysta przyjemność. Wiele razy pokazała nam, że nie ma rzeczy niemożliwych. W swojej kuchni stara się utrzymywać balans między daniami tradycyjnymi, a tymi o zwariowanych recepturach. Tym razem połączyła tradycyjne kluski śląskie z ciekawym, mięsno-pomidorowym sosem. Odświeżony przepis zdobył wielu fanów, być może osoby, którym tradycyjne danie nie smakowało, skuszą się na nie teraz?
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.
Sposób przygotowania
- Obierz ziemniaki, wstaw do garnka i ugotuj. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Aby ciasto miało idealną konsystencję, podziel masę na 4 części, a następnie wyjmij jedną i uzupełnij ją mąką ziemniaczaną, dodaj jajko, sól i pieprz.
- Z ciasta uformuj małe kulki z dziurką w środku. Gotuj na osolonej wodzie przez 2 minuty, do czasu aż wypłyną na wierzch.
- Wyłóż pomidory z puszki na patelnię i podsmaż z pieprzem i solą, a następnie zblenduj wszystko na gładki sos.
- Kiełbaski pokrój na plasterki i podsmaż na patelni. Po koniec smażenia możesz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przełóż kiełbaski do sosu pomidorowego.
- Podawaj na ciepło.
Składniki
na porcje
Kluski śląskie
- 1 jajko
- 1 kg ziemniaki
- szczypta pieprz
- szczypta sól
- 250 g mąka ziemniaczana
Sos
- 1 puszka pomidor
- 5 kiełbaski frankfurterki
- 3 ząbki czosnek
- pieprz
- sól
- olej słonecznikowy
Wartości odżywcze
Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
792.8
Tłuszcze
30.2
g
46
%
Węglowodany
103.9
g
35
%
Błonnik
11.2
g
47
%
Białka
28.6
g
57
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz