Rozpałka na grilla jest równie ważna co sam węgiel, bez którego nie byłoby pysznej uczty. Oczywiście w przypadku elektrycznych urządzeń nie musimy sobie tym zaprzątać głowy, jednak większa część z nas korzysta jednak z tradycyjnego grilla. Co przeznaczyć na rozpałkę, jeśli zabraknie jej w sklepie? Zdziwisz się, ale jest to rzecz, którą zawsze wyrzucasz.
Już oficjalnie można powiedzieć, że sezon na grill został rozpoczęty. Ludzie tłumnie wyruszyli do sklepów po nowe grille, węgiel i różne inne akcesoria. Jednym z nich jest tak zwana podpałka, czyli łatwopalny materiał, który pozwala rozpalić węgielki na grillu. Część z oferowanych produktów, jest dodatkowo nasączone w chemii, która otwarcie paruje do naszego jedzenia. Może zmieniać smak, zapach i skład chemiczny, więc najlepiej używać tylko naturalnych surowców.

Kiedy zabraknie brykietu w sklepach, nie ma co panikować, domową rozpałkę będziesz mieć za grosze. Okazuje się, że kartonowa wytłoczka po jajkach jest genialnym zamiennikiem sklepowych produktów. Karton jest wykonany z makulatury, ma dobrą gramaturę i świetnie zajmuje się ogniem. Taka rozpałka na grilla powinna się znaleźć w każdym domu!
Najlepiej wziąć opakowanie napełnić je mieszanką węgla i brykietu, wstawić na dno grilla i podpalić. Węgielki powinny w mig zająć się ogniem. Kiedy będzie widać, że wszystko się podpala, dodajemy więcej węgla.
Sprawdzone triki na udanego grilla
Sprawdzona marynata do karkówki. Grillowanie będzie udane
Jak doczyścić ruszt przed majówką? 2 skuteczne sposoby
Folia aluminiowa pomoże przy grillowaniu. I to na kilka sposobów
Jak zrobić skrzydełka z grilla? Goście będą zachwyceni
Jaką kiełbasę wybrać na grill, a której lepiej unikać? To dość istotne, w przeciwnym razie będziesz jeść suche mięso
Arbuz z grilla? Nawet nie wiesz jakie to dobre!
Jak zamarynować kurczaka do szaszłyków? Uniwersalna mieszanka, która podkreśla smak mięsa
Jak zmiękczyć mięso na grilla? Zasada 3 składników wymiata
Bagietka czosnkowa z grilla. Przyda się folia aluminiowa
Zobacz więcej