w

Rozpałka na grilla lepsza od tej ze sklepu. Pewnie za każdym razem ląduje u Ciebie w koszu

Rozpałka na grilla
Kaboompics, Getty Images

Rozpałka na grilla jest równie ważna co sam węgiel, bez którego nie byłoby pysznej uczty. Oczywiście w przypadku elektrycznych urządzeń nie musimy sobie tym zaprzątać głowy, jednak większa część z nas korzysta jednak z tradycyjnego grilla. Co przeznaczyć na rozpałkę, jeśli zabraknie jej w sklepie? Zdziwisz się, ale jest to rzecz, którą zawsze wyrzucasz.

Już oficjalnie można powiedzieć, że sezon na grill został rozpoczęty. Ludzie tłumnie wyruszyli do sklepów po nowe grille, węgiel i różne inne akcesoria. Jednym z nich jest tak zwana podpałka, czyli łatwopalny materiał, który pozwala rozpalić węgielki na grillu. Część z oferowanych produktów, jest dodatkowo nasączone w chemii, która otwarcie paruje do naszego jedzenia. Może zmieniać smak, zapach i skład chemiczny, więc najlepiej używać tylko naturalnych surowców.

Rozpałka na grilla
ratannakun

Kiedy zabraknie brykietu w sklepach, nie ma co panikować, domową rozpałkę będziesz mieć za grosze. Okazuje się, że kartonowa wytłoczka po jajkach jest genialnym zamiennikiem sklepowych produktów. Karton jest wykonany z makulatury, ma dobrą gramaturę i świetnie zajmuje się ogniem. Taka rozpałka na grilla powinna się znaleźć w każdym domu!

Najlepiej wziąć opakowanie napełnić je mieszanką węgla i brykietu, wstawić na dno grilla i podpalić. Węgielki powinny w mig zająć się ogniem. Kiedy będzie widać, że wszystko się podpala, dodajemy więcej węgla.

  • Miniatura:
  • Kaboompics, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli