w ,

Marynowanie karkówki na grilla. Pamiętaj o tym, a zawsze się uda

marynowanie karkówki mini
doram, Getty Images Signature

Już za moment dowiesz się, jak powinno wyglądać prawidłowe marynowanie karkówki na grilla. Tylko wtedy możesz liczyć na idealne efekty!

Piękna pogoda za oknem sprawia, że coraz częściej spędzamy wolny czas na świeżym powietrzu. Wychodzimy na spacery, wyjeżdżamy z całą rodziną na wycieczkę rowerową lub organizujemy grilla z bliskimi nam osobami. I to właśnie nad ostatnią aktywnością chciałabym się dzisiaj skupić.

Na grillu możemy cieszy się wieloma pysznymi daniami i przekąskami. Na szczycie kultowych dań grillowych z pewnością znalazłaby się pyszna i aromatyczna karkówka. I oczywiście jeśli chcemy osiągnąć takie efekty, musimy pamiętać o jednej, kluczowej sprawie. O co chodzi? Śpieszą z odpowiedzią!

Jak powinno wyglądać prawidłowe marynowanie karkówki na grilla?

Aby zjeść z grilla aromatyczną i idealnie soczystą karkówkę, trzeba wcześniej ją zamarynować. Należy jednak pamiętać, że proces ten wymaga czasu. Dlatego też najlepiej zrobić ją dzień wcześniej przed planowanym grillem. Im więcej czasu karkówka spędzi w domowej marynacie, tym lepiej. Co więcej, dzięki wcześniejszemu przygotowaniu marynaty, będziesz mieć mniej pracy w dniu grilla.

Kolejna kluczowa sprawa odnośnie marynowania karkówki na grilla dotyczy strikte jednego rodzaju produktów. Otóż w tego typu przypadkach do marynaty nie powinniśmy dodawać tłuszczu typu olej lub oliwa z oliwek. Dlaczego?

Takie działanie sprawi, że karkówka po położeniu na ruszcie, zacznie się dymić. A to z kolei może mieć przykre konsekwencje dla smaku smażonego mięsa. Może być ono po prostu zbyt gorzkie. Dlatego też, lepiej karkówkę na grilla marynować na bazie np. piwa, miodu, ketchupu, musztardy, jogurtu lub sosu sojowego.

I to wszystko. Teraz już wiesz, czego wystrzegać się dokładnie, aby nie zaliczyć kulinarnej wpadki na wspólnym grillowaniu z bliskimi. Oczywiście na naszej stronie znajdziesz wiele przydatnych grillowych trików. Nie zabraknie też sprawdzonych przepisów, które przygotujesz na rozgrzanym ruszcie.

  • Miniatura:
  • doram, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani