w

Wiele restauracji jest na skraju zamknięcia. Kryzys dopada gastronomię

Idąc do restauracji mamy świadomość, że zapłacimy za posiłek więcej, niż sami byśmy go przygotowali. W obecnych czasach wielu ludzi rezygnuje z takich wyjść, gdyż ceny w menu potrafią sparaliżować.

W obecnym kryzysie ludzie oszczędzają pieniądze i starają się odkładać jak najwięcej, więc wyjście na dobry obiad nie jest już takie powszechne jak kiedyś. Inflacja spowodowała, że podstawowe produkty jak cukier, olej czy woda drastycznie podrożały, co przekłada się na ceny jedzenia. Gdy skończy się sezon wakacyjny, wiele małych miejsc będzie musiało zamknąć swoje lokale.

Sponsorowane

Właściciele restauracji tłumaczą, że poza podwyżkami na jedzeniu, istnieją również ogromne koszty za media i lokal. Restauratorka ze Śląska wypowiada się na ten temat:

„Ceny wszystkiego poszły w górę, zakupy żywności na 0 proc., a sprzedaję ją już z procentami, w efekcie VAT do zapłaty. Na ceny w lokalu ludzie psioczą, zresztą w porównaniu do maja, to obrót spadł mi już o 50 proc. przynajmniej. Nie wiem, jak dalej przez to wszystko przebrnąć. Ręce opadają” – pisze na grupie FB dla gastronomów pani Beata.

Anton Fratila’s Images

Nie jest ona jedyną taką osobą, duża cześć przedsiębiorców tłumaczy, że brak VAT-u w sklepie sprawia, iż ludzie porównują ceny z restauracji do tych ze sklepu. Rząd zamyka oczy w tej sprawie i pozostawia przedsiębiorców samych sobie. Ktoś sugerował, że obecnie nasz kraj przeistacza się w PRL-owski ład, gdzie królowały jedynie bary i sieci fast foodów.

Polacy na wakacjach coraz częściej przywożą swój prowiant, zamiast płatnych basenów wybierają jeziora i rzeki. Każdy stara się jak najwięcej zaoszczędzić, a przy tym mieć jak największy komfort życia.

Sponsorowane

Jakie losy czekają właścicieli restauracji?

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli