Spis treści
Trójmiasto ma wiele do zaoferowania pod względem przysmaków kuchni polskiej i międzynarodowej. Możesz znaleźć tu miejsca ze smacznymi śniadaniami, dobre kawiarnie i wyśmienite restauracje. Każde z nich ma swoją unikalną atmosferę i oferuje różne rodzaje kuchni, więc na pewno znajdziesz coś, co odpowiada Twojemu gustowi. Jednak w tym artykule skupiamy się na miejscach inspirujących, gdzie miłośnicy gotowania mają szansę spróbować czegoś niebanalnego, aby przenieść te doznania i aromaty do własnej kuchni. Mało tego, na mapie Trójmiasta jest nawet restauracja, w której możesz podpatrzeć pracę od kuchni. Takie rarytasy oferuje Restauracja Hewelke w Gdańsku, więc to od niej zaczniemy.
Restauracja Hewelke w Gdańsku.
Hewelke to dla miłośników gotowania naprawdę wyjątkowe miejsce. Można tu zamówić chef’s table i podpatrzeć pracę kucharza. To okazja żeby zobaczyć, jak przygotowane są dania oraz zadać te wszystkie pytania dotyczące gotowania, które do tej pory zdążyły zrodzić się w Twojej głowie.
W menu znajdziesz przystawki, zupy, dania główne, desery i przekąski. Można tu wyruszyć w kulinarną podróż. Bułeczki bao w wersji mięsnej i wegańskiej, tatar, buratta, piemonckie Vitello Tonnato, konfitowana wołowina, aromatyczne, soczyste ryby i sernik miodowo-cynamonowy to jedynie mała próbka, wyjęta z menu Hewelke.
Szefowie kuchni, których zastaniesz w Hewelke, tworzą własne, nowe kompozycje. Inspirują bogatymi smakami z różnych zakątków świata. Prawdopodobnie znają odpowiedź na każde Twoje pytanie dotyczące przyrządzania przystawek, ryb, mięs, zup, ratatouille i wszystkich innych potraw, którymi chcesz zachwycać swoich gości.
Restauracja Biały Królik w gdyńskim Quadrille.
Przekraczając próg tej restauracji, poczujesz się, jakbyś wkroczył w baśniowy świat. Dania przeniosą Cię do smaków beztroskiego dzieciństwa. Będą jednak podane w unowocześnionej, kreatywnej postaci.
Jeśli bliska Ci jest tradycyjna polska i pomorska kuchnia oraz szukasz natchnienia do nowych kompozycji smakowych, w Białym Króliku je znajdziesz.
W menu zawarte są takie pozycje jak chociażby: metka z wędzonej kaczki, łupacz à la polonaise, borowikowy pâté lorrain, zupa z żeltich wreczi, phylo z rokitnikiem i słonym karmelem.
Oprócz standardowego menu restauracja oferuje również degustację. Można się tu rozsmakować m.in. w króliku z salsefią i gruszką, pomorskim dziku z dereniem i topinamburem oraz w pysznych deserach.
Po czym poznasz dobrą restaurację, w której możesz znaleźć inspirację?
Odnalezienie miejsca, na którym naprawdę warto się wzorować bywa trudne. Klucz to oczywiście genialne smaki, takie, których próżno szukać w innych restauracjach. Jednak jest jeszcze kilka wyznaczników, pomocnych w dokonaniu wyboru:
- Opinie dotychczasowych gości.
- Szybki i kompletny serwis.
- Sezonowe menu.
- Kompetentna obsługa.
- Genialne pieczywo.
- Możliwość dostosowania dań do własnych preferencji.
Opinie dotychczasowych gości.
Faktem jest, że większość gości restauracji nie zna się na gotowaniu, jednak ich wrażenia mogą powiedzieć Ci wiele o charakterze dań. Zwróć uwagę nie tylko na pozytywne recenzje.
Informacja o tym, że dania kuchni indyjskiej były za ostre, a potrawy rodem z Francji za bardzo ziołowe, mogą wskazywać, że szefowie kuchni gotują zgodnie z recepturami danego kraju, nie zmieniając ich, bez zgłoszenia takiej potrzeby przez konkretnego gościa, na potrzeby polskiego podniebienia.
Szybki i kompletny serwis.
Wyobraź sobie, że idziesz do pięknej, klimatycznej restauracji. Liczysz na sporą dawkę inspiracji prosto z kuchni, a zanim to nastąpi w nieskończoność czekasz, aż ktoś do Ciebie podejdzie, by przyjąć zamówienie. Nic przyjemnego.
Nigdy nie powinieneś czekać na swoje jedzenie w restauracji, jeśli wszyscy, z którymi się do niej wybrałeś, dostali swoje talerze. Personel powinien być uważny i upewnić się, że każdy jest pod jego staranną opieką.
Jakość obsługi może więc umilić lub obrzydzić Twoją podróż kulinarną. Zarówno Restauracja Hewelke jak i Biały Królik zdecydowanie osładzają swoim gościom i tak krótkie oczekiwanie na dania.
Sezonowe menu.
Jeśli w restauracyjnym menu widzisz zimową sałatkę z pomidorami cherry i szparagami, to nie jest to dobry znak. Świeże, sezonowe, wysokiej jakości składniki to podstawa dobrej kuchni.
Jako pasjonat gotowania zapewne wiesz, kiedy możesz się spodziewać określonych owoców i warzyw, a w których porach roku z pewnością nie są one pierwszej świeżości. Wejdź na stronę internetową restauracji, którą chcesz odwiedzić i przeanalizuj jej menu pod tym względem.
Kompetentna obsługa.
Obsługa może być dla Ciebie świetnym źródłem wiedzy o potrawach, oferowanych w danej restauracji. To szczególnie istotne, jeśli nie jest to Restauracja Hewelke i nie możesz zadać pytań bezpośrednio kucharzowi.
Znakiem ostrzegawczym, że obsłudze brakuje autentycznej wiedzy o daniach, jest sytuacja, w której pracownicy wygłaszają wyuczone formułki opisujące potrawy. Wskazuje to na to, że prawdopodobnie nie pozwolono im nawet spróbować dań. W związku z tym nie mogą mieć wiedzy z pierwszej ręki na ich temat.
W najlepszych restauracjach obsługę cechuje doskonała znajomość menu i jego niuansów.
Genialne pieczywo.
Jeśli w restauracji dostajesz pyszne pieczywo, możesz się spodziewać świetnej kuchni. Jeżeli dodatkowo pieczywo jest wypiekane na miejscu, jak chociażby w restauracji Hewelke, to bardzo dobry znak i wstęp do inspirujących potraw.
Możliwość dostosowania dań do własnych preferencji.
Jest to dość drażliwy temat, ponieważ szefowie kuchni często niechętnie podchodzą do próśb o zmiany w recepturach. Wynika to z faktu, że niekiedy takie poprawki mogą całkowicie zmienić smak i danie przestaje być tym, które skomponował kucharz.
Jednak dostosowanie do potrzeb gości, w granicach rozsądku, jest istotne. Jeśli jesteś uczulony na orzechy, powinieneś mieć możliwość skosztowania wersji dania bez ich dodatku. Jeżeli to poważnie zmieni smak, powinieneś być o tym poinformowany tak, byś podjął świadomą decyzję, czy faktycznie tego chcesz.
Warto zgłaszać takie informacje przy dokonywaniu rezerwacji, aby mieć pewność, że restauracja sprosta tym restrykcjom żywieniowym i się na nie przygotuje z wyprzedzeniem.
Jak widzisz mapa kulinarna Trójmiasta jest bardzo zróżnicowana. Można tu szybko i przyjemnie poszerzać swoje smakowe horyzonty i próbować dań z przeróżnych zakątków świata. Mamy nadzieję, że wskazówki dotyczące wyboru inspirujących restauracji i konkretne miejsca, które przedstawiliśmy wyżej, ułatwią Ci poszukiwania inspiracji kulinarnych w Trójmieście.
Restauracja Hewelke i Biały Królik poważnie podchodzą do receptur. Na ich daniach wzoruje się już wielu miłośników gotowania, podobnych do Ciebie. Dołącz do nich.