w

Restauracje w Trójmieście, które Cię zainspirują

Sponsorowane

Trójmiasto ma wiele do zaoferowania pod względem przysmaków kuchni polskiej i międzynarodowej. Możesz znaleźć tu miejsca ze smacznymi śniadaniami, dobre kawiarnie i wyśmienite restauracje. Każde z nich ma swoją unikalną atmosferę i oferuje różne rodzaje kuchni, więc na pewno znajdziesz coś, co odpowiada Twojemu gustowi. Jednak w tym artykule skupiamy się na miejscach inspirujących, gdzie miłośnicy gotowania mają szansę spróbować czegoś niebanalnego, aby przenieść te doznania i aromaty do własnej kuchni. Mało tego, na mapie Trójmiasta jest nawet restauracja, w której możesz podpatrzeć pracę od kuchni. Takie rarytasy oferuje Restauracja Hewelke w Gdańsku, więc to od niej zaczniemy.

Restauracja Hewelke w Gdańsku.

Hewelke to dla miłośników gotowania naprawdę wyjątkowe miejsce. Można tu zamówić chef’s table i podpatrzeć pracę kucharza. To okazja żeby zobaczyć, jak przygotowane są dania oraz zadać te wszystkie pytania dotyczące gotowania, które do tej pory zdążyły zrodzić się w Twojej głowie.

W menu znajdziesz przystawki, zupy, dania główne, desery i przekąski. Można tu wyruszyć w kulinarną podróż. Bułeczki bao w wersji mięsnej i wegańskiej, tatar, buratta, piemonckie Vitello Tonnato, konfitowana wołowina, aromatyczne, soczyste ryby i sernik miodowo-cynamonowy to jedynie mała próbka, wyjęta z menu Hewelke.

Sponsorowane

Szefowie kuchni, których zastaniesz w Hewelke, tworzą własne, nowe kompozycje. Inspirują bogatymi smakami z różnych zakątków świata. Prawdopodobnie znają odpowiedź na każde Twoje pytanie dotyczące przyrządzania przystawek, ryb, mięs, zup, ratatouille i wszystkich innych potraw, którymi chcesz zachwycać swoich gości.

Restauracja Biały Królik w gdyńskim Quadrille.

Przekraczając próg tej restauracji, poczujesz się, jakbyś wkroczył w baśniowy świat. Dania przeniosą Cię do smaków beztroskiego dzieciństwa. Będą jednak podane w unowocześnionej, kreatywnej postaci.

Jeśli bliska Ci jest tradycyjna polska i pomorska kuchnia oraz szukasz natchnienia do nowych kompozycji smakowych, w Białym Króliku je znajdziesz.

W menu zawarte są takie pozycje jak chociażby: metka z wędzonej kaczki, łupacz à la polonaise, borowikowy pâté lorrain, zupa z żeltich wreczi, phylo z rokitnikiem i słonym karmelem.

Oprócz standardowego menu restauracja oferuje również degustację. Można się tu rozsmakować m.in. w króliku z salsefią i gruszką, pomorskim dziku z dereniem i topinamburem oraz w pysznych deserach.

Po czym poznasz dobrą restaurację, w której możesz znaleźć inspirację?

Odnalezienie miejsca, na którym naprawdę warto się wzorować bywa trudne. Klucz to oczywiście genialne smaki, takie, których próżno szukać w innych restauracjach. Jednak jest jeszcze kilka wyznaczników, pomocnych w dokonaniu wyboru:

Sponsorowane
  1. Opinie dotychczasowych gości.
  2. Szybki i kompletny serwis.
  3. Sezonowe menu.
  4. Kompetentna obsługa.
  5. Genialne pieczywo.
  6. Możliwość dostosowania dań do własnych preferencji.

Opinie dotychczasowych gości.

Faktem jest, że większość gości restauracji nie zna się na gotowaniu, jednak ich wrażenia mogą powiedzieć Ci wiele o charakterze dań. Zwróć uwagę nie tylko na pozytywne recenzje.

Informacja o tym, że dania kuchni indyjskiej były za ostre, a potrawy rodem z Francji za bardzo ziołowe, mogą wskazywać, że szefowie kuchni gotują zgodnie z recepturami danego kraju, nie zmieniając ich, bez zgłoszenia takiej potrzeby przez konkretnego gościa, na potrzeby polskiego podniebienia.

Szybki i kompletny serwis.

Wyobraź sobie, że idziesz do pięknej, klimatycznej restauracji. Liczysz na sporą dawkę inspiracji prosto z kuchni, a zanim to nastąpi w nieskończoność czekasz, aż ktoś do Ciebie podejdzie, by przyjąć zamówienie. Nic przyjemnego.

Nigdy nie powinieneś czekać na swoje jedzenie w restauracji, jeśli wszyscy, z którymi się do niej wybrałeś, dostali swoje talerze. Personel powinien być uważny i upewnić się, że każdy jest pod jego staranną opieką.

Jakość obsługi może więc umilić lub obrzydzić Twoją podróż kulinarną. Zarówno Restauracja Hewelke jak i Biały Królik zdecydowanie osładzają swoim gościom i tak krótkie oczekiwanie na dania.

Sezonowe menu.

Sponsorowane

Jeśli w restauracyjnym menu widzisz zimową sałatkę z pomidorami cherry i szparagami, to nie jest to dobry znak. Świeże, sezonowe, wysokiej jakości składniki to podstawa dobrej kuchni. 

Jako pasjonat gotowania zapewne wiesz, kiedy możesz się spodziewać określonych owoców i warzyw, a w których porach roku z pewnością nie są one pierwszej świeżości. Wejdź na stronę internetową restauracji, którą chcesz odwiedzić i przeanalizuj jej menu pod tym względem.

Kompetentna obsługa.

Obsługa może być dla Ciebie świetnym źródłem wiedzy o potrawach, oferowanych w danej restauracji. To szczególnie istotne, jeśli nie jest to Restauracja Hewelke i nie możesz zadać pytań bezpośrednio kucharzowi.

Znakiem ostrzegawczym, że obsłudze brakuje autentycznej wiedzy o daniach, jest sytuacja, w której pracownicy wygłaszają wyuczone formułki opisujące potrawy. Wskazuje to na to, że prawdopodobnie nie pozwolono im nawet spróbować dań. W związku z tym nie mogą mieć wiedzy z pierwszej ręki na ich temat. 

W najlepszych restauracjach obsługę cechuje doskonała znajomość menu i jego niuansów.

Genialne pieczywo.

Jeśli w restauracji dostajesz pyszne pieczywo, możesz się spodziewać świetnej kuchni. Jeżeli dodatkowo pieczywo jest wypiekane na miejscu, jak chociażby w restauracji Hewelke, to bardzo dobry znak i wstęp do inspirujących potraw.

Możliwość dostosowania dań do własnych preferencji.

Sponsorowane

Jest to dość drażliwy temat, ponieważ szefowie kuchni często niechętnie podchodzą do próśb o zmiany w recepturach. Wynika to z faktu, że niekiedy takie poprawki mogą całkowicie zmienić smak i danie przestaje być tym, które skomponował kucharz.

Jednak dostosowanie do potrzeb gości, w granicach rozsądku, jest istotne. Jeśli jesteś uczulony na orzechy, powinieneś mieć możliwość skosztowania wersji dania bez ich dodatku. Jeżeli to poważnie zmieni smak, powinieneś być o tym poinformowany tak, byś podjął świadomą decyzję, czy faktycznie tego chcesz.

Warto zgłaszać takie informacje przy dokonywaniu rezerwacji, aby mieć pewność, że restauracja sprosta tym restrykcjom żywieniowym i się na nie przygotuje z wyprzedzeniem.

Jak widzisz mapa kulinarna Trójmiasta jest bardzo zróżnicowana. Można tu szybko i przyjemnie poszerzać swoje smakowe horyzonty i próbować dań z przeróżnych zakątków świata. Mamy nadzieję, że wskazówki dotyczące wyboru inspirujących restauracji i konkretne miejsca, które przedstawiliśmy wyżej, ułatwią Ci poszukiwania inspiracji kulinarnych w Trójmieście.

Restauracja Hewelke i Biały Królik poważnie podchodzą do receptur. Na ich daniach wzoruje się już wielu miłośników gotowania, podobnych do Ciebie. Dołącz do nich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *