w ,

Przygotuj portfel na tłusty czwartek. Ceny pączków zwalają z nóg!

tłusty czwartek
clubfoto, Getty Images Signature

Tłusty czwartek w tym roku będzie wyjątkowo odchudzony? Wszystko za sprawą cen, przez które nie każdego będzie stać na kupno słodkości. Cukiernicy zdradzają, co wpływa na tak drastyczny wzrost cen.

Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt wszystkich łasuchów, w ten dzień nie ma limitu na jedzenie pączków i faworków. Jeśli planujesz zakup całego kartonu słodkości, lepiej przygotuj swój portfel, gdyż cena w tym roku drastycznie wzrosła. Co jest temu winne? Głównie inflacja na rynku.

Sponsorowane

Ceny pączków zwalają z nóg! Na co się przygotować?

Tłusty czwartek
pączki/ fot. Sinan Kocaslan, Getty Images Signature

Obecnie ceny pączków z cukierni to około 3-4 zł za sztukę, za miesiąc ta cena wzrośnie prawdopodobnie do 4,5 zł za sztukę.

Piekarze z Wielkopolski szacują, że ceny podskoczą nawet do 6 zł za sztukę. Mówimy tutaj o tradycyjnych pączkach bez żadnych udziwnień.

Podwyżki to nie wymysł producentów, gaz oraz energia elektryczna wymaga znacznie większych nakładów finansowych, do tego wzrost cen mąki czy drożdży. Wszystkie te elementy wpływają na ostateczną cenę produktu.

Sponsorowane

W tym roku tłusty czwartek będzie nieco mniej huczny?

Tłusty czwartek
fot. pixelshot

Wzrost cen jest odczuwalny dla każdego z nas. Producenci nie chcąc stracić klientów, będą proponować jak najniższe ceny. Trzeba się liczyć z tym, że nikt nie będzie dokładał do interesu. Piekarze i cukiernicy są równie mocno zrozpaczeni zaistniałą sytuacją.

Może w takim razie warto byś zrobiła domowe pączki? Poniżej przepis na słodkości w różnych wersjach:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • clubfoto, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli