w

Piekarnia ze stuletnią tradycją upadła. Powód łamie serce

Piekarnia z Łodzi upada

Inflacja na przełomie miesiąców rosła i rosła, aż w sierpniu dobiła do 16%. Energia, żywność drożeją z dnia na dzień, w konsekwencji obywatele kupują coraz tańsze produkty. W takiej wizji nie ma miejsca na pyszne wypieki z lokalnych piekarni. Stuletnia piekarnia z Łodzi właśnie zakończyła swoją działalność. Walka z inflacją jest niczym walka z wiatrakami.

Piekarnia Wroński to najstarsza działająca piekarnia na terenie Łodzi. Swoje początki szacuje jeszcze przed rozpoczęciem II Wojny Światowej. Aktualnie prowadziło je małżeństwo Stanisław i Izabela Wrońscy. Gazeta Wyborcza informuje o zamknięciu miejsca, główny powód to szalejąca inflacja.

Sponsorowane

Popadliśmy w coraz trudniejszą sytuację, aż zrozumieliśmy, że musimy skończyć, bo inaczej pójdziemy z torbami i zamieszkamy pod gruszą – oznajmiła dziennikowi Izabella Wrońska.

Kobieta informuje, że decyzja zapadła już wcześniej. Piekarnia miała zyskać nowych właścicieli w rodzinie, ale nikt nie był chętny, by przejąć biznes.

Piekarnia – coolinarny; Foto:Canva.com

Wiadomo było, że kiedyś trzeba będzie tę trudną decyzję podjąć. Dzieci, wnuki, krewni nie byli zainteresowani kontynuowaniem działalności, proponowaliśmy też pracownikom, by to przejęli jako spółdzielnię, ale też nie chcieli, czemu się nie dziwię – oznajmia kobieta w rozmowie z dziennikiem

Drożyzna dopada piekarnie

Sponsorowane

W wyniku inflacji każdy biznes podnosi swoje ceny, tak samo było w przypadku piekarni. Nie spodobało się to klientom i często skarżyli się na podwyżki. W konsekwencji woleli udać się do marketu po pieczywo, które oczywiście było znacznie tańsze.

Warto było również poruszyć sprawę wynagrodzeń dla pracowników. Ok. 50% szło na wypłaty. Piekarnia Wroński to nie jedyne miejsce, które musiało się zamknąć z powodu szalejących cen. Wysokie ceny surowców, ogrzewania, energii elektrycznej nie dają szans na prowadzenie małego biznesu. Nasze ulubione firmy zaczynają znikać z rynku.

Sprawdź przepisy na wypieki:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli