w ,

Na czym polega Meal Prep? Zalety planowania posiłków

meal prep

Ciągle brakuje ci czasu i chęci na gotowanie, a po pracy jesz szybki obiad w postaci fastfooda lub mrożonki? Takie postępowanie jest męczące na dłuższą metę i nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych. Jeśli chcesz zacząć jeść zdrowo i zbilansowanie wypróbuj meal prep i stań się swoim ulubionym kucharzem.

O co chodzi w meal prep?

Sponsorowane

Meal prep to skrót od angielskiej nazwy „meal preparation”, czyli jednorazowe przygotowanie posiłków na kilka dni. Mogą być to dania na jeden posiłek lub całodniowe menu. Najczęściej robimy je na 3/4 dni w porywach do tygodnia, jednak w tym wypadku konieczna jest pasteryzacja, by jedzenie nie uległo zepsuciu.

Meal prep to inaczej dieta pudełkowa, którą robimy samodzielnie w domu. Wskazana jest dla osób wiecznie zabieganych, osób na specjalnej diecie oraz takich, które nie lubią codziennie gotować. W ten sposób oszczędzamy sporo czasu i nie musimy się martwić o posiłek na następny dzień.

Zanim zaczniemy, musimy poznać cztery etapy przygotowywania:

  1. planowanie,
  2. zakupy,
  3. przygotowanie,
  4. przechowywanie,
meal prep/ fot. canva
Sponsorowane

Pierwsze zastanów się, w który dzień przygotujesz posiłki oraz co będziesz jeść. Sprawdź, czy masz potrzebne składniki. Możesz pomyśleć bardziej przestrzennie, to znaczy, jeśli planujesz coś z mięsem mielonym, zastanów się, w jakiej formie go podać (pulpetów, sosu itp.)

Przystąp do sporządzenia listy zakupów. Sprawdź, czy nie ma promocji na dany artykuł w gazetkach promocyjnych. Powinniśmy chociaż raz w tygodniu uzupełnić zapasy świeżych owoców, warzyw, pieczywa czy mięsa.

Przygotowane jedzenie zamykamy szczelnie w pojemnikach, by nie przechodziły zapachem innych potraw. Dania jednogarnkowe można swobodnie pasteryzować a kotlety/pierogi mrozić.

dieta pudełkowa/ fot. canva

Jakie są zalety meal preap?

  • Oszczędność czasu to jedna z największych zalet. Nie musimy myśleć, co przygotować na następny dzień. Jeden lub dwa dni przygotowywania jedzenia dają nam ogromną wygodę na resztę dni.
  • Mniejsze wydatki poprzez kupowanie tylko tego, co na liście.
  • Nie podjadamy między posiłkami, jeśli mamy ze sobą jedynie pudełka i nie kupujemy przekąsek.
  • Zdrowe jedzenie, które sami robimy od podstaw, bez sztucznych dodatków i konserwantów.
Sponsorowane
Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli