w

Mleko w butelce jest lepsze od kartonowego? Dietetyk ma ciekawe zdanie na ten temat

mleko w butelce
sergeyrezgov, Getty Images

Stoisz przed ciężkim wyborem w sklepie, które mleko jest lepsze — w butelce czy to z kartonu? Dietetyk, Piotr Ogiński tłumaczy różnice w obu produktach i wskazuje faworyta!

Zacznijmy od pewnego przemyślenia. Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego potencjalnie dwa takie same produkty są trzymane w innych częściach sklepu. Mleko w kartonie stoi na półce, podczas gdy to w butelce jest zawsze w lodówce.

Sponsorowane

Otóż okazuje się, że mleko w kartonie oznaczone znaczkiem UHT jest podgrzewane na 2-3 sekundy do temperatury 135 stopni Celsjusza, przez co zostaje zakonserwowane. Takie mleko może stać na półce nawet kilka miesięcy.

Ale nie ma już tych witamin. Tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie biała woda z dodatkiem wapnia. Mleko świeże (w butelce) jest poddawane mikrofiltracji oraz krótkiej pasteryzacji do temperatury 90 stopni, dzięki czemu zabijane są bakterie, ale zachowuje w nienaruszonej postaci białka serwatkowe i mikroelementy. Mleko może być trzymane w lodówce bez otwierania nawet do trzech tygodni – dodał ekspert.

mleko w butelce
półka z mlekiem/ fot. RossHelen

Wynika z tego, że mleko w butelce jest zdrowsze i bardziej naturalne. Mleko w kartonie to jedynie białą wodą z dodatkiem wapnia, natomiast strona kulinarnapolska.org opisuje je jako pełnowartościowy produkt z laktozą i minerałami.

Częściowemu zniszczeniu ulegają nieodporne na działanie temperatury witaminy rozpuszczalne w wodzie jak witamina C lub folacyna. Warto dodać, że zawartość witaminy C jest w mleku krowim generalnie niewielka. W procesie pasteryzacji straty pozostałych witamin nie przekraczają 10%. Proces ogrzewania mleka metodą UHT zwiększa straty witamin w zakresie 10 do 20% w porównaniu do mleka surowego. Ogrzewanie mleka poza zniszczeniem mikroorganizmów może również powodować inaktywacje niektórych enzymów, a wspomniane wyżej zmiany w zawartości pozostałych składników, mogą razem wywoływać subtelne zmiany pod względem smaku i zapachu

zaznaczono w publikacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, którą przytacza kulinarnapolska.org
Sponsorowane
źródło: instagram kochamgotowacofficial

W takim razie, która ze stron ma rację na ten temat? Opinie pozostawiamy wam.

Według nas mleko, które stoi wiele miesięcy na półce sklepowej, nie może zawierać wszystkich dobrodziejstw. Nie można go porównywać do mleka krowiego, które po kilku dniach nie nadaje się do spożycia.

Zobacz również:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • sergeyrezgov, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli