Stoisz przed ciężkim wyborem w sklepie, które mleko jest lepsze — w butelce czy to z kartonu? Dietetyk, Piotr Ogiński tłumaczy różnice w obu produktach i wskazuje faworyta!
Zacznijmy od pewnego przemyślenia. Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego potencjalnie dwa takie same produkty są trzymane w innych częściach sklepu. Mleko w kartonie stoi na półce, podczas gdy to w butelce jest zawsze w lodówce.
Otóż okazuje się, że mleko w kartonie oznaczone znaczkiem UHT jest podgrzewane na 2-3 sekundy do temperatury 135 stopni Celsjusza, przez co zostaje zakonserwowane. Takie mleko może stać na półce nawet kilka miesięcy.
Ale nie ma już tych witamin. Tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie biała woda z dodatkiem wapnia. Mleko świeże (w butelce) jest poddawane mikrofiltracji oraz krótkiej pasteryzacji do temperatury 90 stopni, dzięki czemu zabijane są bakterie, ale zachowuje w nienaruszonej postaci białka serwatkowe i mikroelementy. Mleko może być trzymane w lodówce bez otwierania nawet do trzech tygodni – dodał ekspert.

Wynika z tego, że mleko w butelce jest zdrowsze i bardziej naturalne. Mleko w kartonie to jedynie białą wodą z dodatkiem wapnia, natomiast strona kulinarnapolska.org opisuje je jako pełnowartościowy produkt z laktozą i minerałami.
Częściowemu zniszczeniu ulegają nieodporne na działanie temperatury witaminy rozpuszczalne w wodzie jak witamina C lub folacyna. Warto dodać, że zawartość witaminy C jest w mleku krowim generalnie niewielka. W procesie pasteryzacji straty pozostałych witamin nie przekraczają 10%. Proces ogrzewania mleka metodą UHT zwiększa straty witamin w zakresie 10 do 20% w porównaniu do mleka surowego. Ogrzewanie mleka poza zniszczeniem mikroorganizmów może również powodować inaktywacje niektórych enzymów, a wspomniane wyżej zmiany w zawartości pozostałych składników, mogą razem wywoływać subtelne zmiany pod względem smaku i zapachu
zaznaczono w publikacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, którą przytacza kulinarnapolska.org
W takim razie, która ze stron ma rację na ten temat? Opinie pozostawiamy wam.
Według nas mleko, które stoi wiele miesięcy na półce sklepowej, nie może zawierać wszystkich dobrodziejstw. Nie można go porównywać do mleka krowiego, które po kilku dniach nie nadaje się do spożycia.
Zobacz również:
- Ugotowane ziemniaki z tym napojem rozpływają się w ustach!
- Bosacka zobaczyła coś przerażającego na opakowaniu wędliny. Apel do klientów!