Z pewnością słyszałaś o drastycznych zmianach klimatu. Jest to destrukcyjny proces na naszej planecie. Rolnicy zaczynają go widzieć gołym okiem, gdyż ich uprawy coraz częściej są poddawane surowym warunkom atmosferycznym, wskutek czego plony są bardzo niskiej jakości. Jednym z takich produktów jest gorczyca, z której pozyskujemy musztardę.
Brak opadów a co za tym idzie susza, to najgorszy scenariusz dla rolnika. Obecnie problem dotyka kanadyjskich plantatorów gorczycy.
Według raportu, w 2020 r. zebrano 99 tyś. ton ziaren gorczycy, rok później liczba spadła o połowę do 50 tyś. ton Jak będzie w tym roku? Szacuje się, że zbiory będą jeszcze mniejsze, co oznacza, że w konsekwencji może zabraknąć musztardy.
Najbardziej odbije się to na Francji, która słynie z tego produktu, a ilość importowanych ziaren z Kanady to aż 80%!

Francja cierpi na niedostatek musztardy i wprowadza limity na zakup produktu, ponadto cena wzrasta o 10%. Francuscy rolnicy uprawiający gorczycę również skarżą się na złe plony, jest to spowodowane przymrozkami na wiosnę oraz mokrą zimą.
Czy wyobrażacie sobie swoją kuchnię bez tego produktu?
Jeden komentarz