w

Koniec limitu na cukier. Pierwsze sklepy znoszą ograniczenia

Jeszcze kilka tygodni temu cukier stał się towarem luksusowym i ciężko go było spotkać na sklepowych pułkach. Panika wywołana przez koncerny cukrowe sprawiła, że ludzie wykupili cały towar ze sklepów. By zaprzestać tym działaniom, ogłoszono limity na zakup produktu. W zależności od sklepu można było nabyć 2,3 kg cukru na osobę.

Cukier ma swój limit

Sponsorowane
cukier/coolinarny:Canva.com

Jakiś czas temu dostępność cukru była naprawdę niewielka i zdarzało się, że sklepowe pułki świeciły pustkami. By nie dopuścić ponownie do takiej sytuacji, sklepy wprowadziły limity cukru na osobę. Maksymalna ilość wahała się między 5-10 kg na paragon.

Obecnie sklepy zaczynają rezygnować z wprowadzonych limitów. Biedronka, Carrefour i Stokrotka są wolne od ograniczeń, więc bez obaw można kupić potrzebną nam ilość. Dodatkowo cena cukru maleje, jeszcze parę tygodni temu osiągała zawrotne kwoty, niewiele poniżej 10 zł/kg.

Stabilizacja sytuacji rynkowej i uzupełnienie do odpowiedniego poziomu zapasu w sklepach pozwoliła nam na zniesienie od 7 września wcześniejszego limitu na zakup cukru – zaznaczyła Biedronka w rozmowie z money.pl

cukier/coolinarny:Canva.com
Sponsorowane

Ceny cukru

Według Fakt.pl cena cukru w Biedronce to 4,99/kg natomiast Stokrotka liczy sobie aż 5,29/kg. Oczywiście są jeszcze takie sklepy, gdzie limit na cukier nadal obowiązuje. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest firma Netto, według nich zagrożenie jest w dalszym ciągu realne.

W naszej sieci limit na zakup cukru wciąż obowiązuje, cały czas widzimy realne zagrożenie zakupami hurtowymi, a chcemy by cukier dostępny był dla jak najszerszego grona klientów detalicznych. Sytuację analizujemy na bieżąco, jak tylko się ona w pełni unormuje, limit przestanie obowiązywać – powiedziała Patrycja Kamińska, PR Manager z Netto, cytowana przez „Fakt”

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli