w

Kelnerka przez 6 godzin obsługiwała jeden stolik. Wysokość napiwku ją zdenerwowała

kelnerka

Praca w gastronomi to nieustanna współpraca lub wręcz przeciwnie, walka z klientem. Powszechnie wiadomo, że kelnerzy dostają napiwki za swoją pracę. Pewna kobieta musiała opowiedzieć w internecie o sytuacji, która jej się przytrafiła i jak bardzo poczuła się wzgardzona przez klientów.

W Polsce zostawianie napiwków jest dobrowolne, jednak są takie kraje, gdzie jest to obowiązkowy element serwisu np. Stany Zjednoczone. Z reguły dolicza się 10-20% od kwoty zamówienia. Można zostawić więcej, tym samym nagradzając pracownika za starania i pomoc. Jeśli obsługuje się większą grupę, należy doliczyć obligatoryjne 10%.

Sponsorowane
napiwek/ fot. canva

W USA przeważnie kelner przekazuje rachunek i zabiera kartę, by ściągnąć należne pieniądze. Oczywiście można zrezygnować z napiwku, ale w tym momencie kelner ma prawo zapytać, dlaczego nie zasługuje na napiwek, a nawet poprosić managera o pomoc.

Pewna kelnerka z USA podzieliła się historią z jednego dnia pracy. Obsługiwała stolik przez 6 godzin, aż do zamknięcia.

Wszystko było dobrze, byli wyluzowani, gotowi do wyjścia. Trzy godziny po tym, jak zostali rozliczeni, przyszli do mnie i spytali, kto ich obsłuży, bo chcą zamówić napoje i obiad- opowiada kobieta

tiktok
Sponsorowane

Kelnerka dostała 10% napiwku, jednak tłumaczyła, że taki czas przebywania w restauracji powinien być zdecydowanie droższy. W swojej wypowiedzi używała mocnych słów, a sama wyglądała na sfrustrowaną.

Co sądzicie o takim zachowaniu? Powinna dostać więcej pieniędzy za tak długą obsługę?

Historie o restauracjach z piekła rodem:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli