w

Kawa i ciasto na lotnisku są w cenie dobrego obiadu!

Lotniska są i będą drogim miejscem, ale czy te ceny to już nie przesada? Jedna z pasażerek pochwaliła się swoim „paragonem grozy” za kawę i ciasto na lotnisku. W końcu nie jest to jakiś towar luksusowy, by nie można było sobie na niego pozwolić w trakcie czekania na samolot…

Lotnisko w bułgarii szokuje cenami

Paragony grozy w tych czasach to smutna codzienność, nie trzeba wychodzić do 5 gwiazdkowej restauracji, by dostać rachunek na 3 cyfrową liczbę. Pewna kobieta podróżująca z Bułgarii postanowiła kupić sobie kawę oraz ciastko w oczekiwaniu na samolot. Bułgaria to państwo które słynie z atrakcyjnych cen, dlatego wielu Polaków wyrusza tam na wakacje. Czy sprawy miewają się tak samo na lotnisku? Niestety nie.

Kawę, małego rogalika z nadzieniem waniliowym i czekoladową muffinkę zamówiłam w popularnej kawiarni. Choć Bułgaria słynie z atrakcyjnych cen, te na lotnisku nie są już przyjazne dla portfela. I tak: duże cappuccino kosztowało 10 lewów – około 24 zł. Mały rogalik 3,90 lewa – niecałe 10 zł. Czekoladowa muffinka – 6,60 lewa – niespełna 16 zł. Łącznie zapłaciłam 20,50 lewa, czyli w przeliczeniu dokładnie 49,29 zł. Zgodnie z aktualnym kursem 1 lew bułgarski to 2,40 zł – wyjaśnia jedna z pasażerek.

Tashi Delek/Getty Images Signature

Lotniska mają to do siebie, że ich ceny znacznie odbiegają od tych w sklepach. Za obiad musimy zapłacić średnio 100 zł, co wcale nie jest wygórowaną ceną. Jeden z przedstawicieli lotniska Chopina przedstawia powód tych cen:

Strefa zastrzeżona lotniska jest bardzo specyficzna – pracownicy, którzy mają do niej dostęp, muszą uzyskać odpowiednie pozwolenia, przejść wymagane szkolenia. Przygotowanie osoby do pracy w strefie wymaga zatem trochę czasu. Wszystkie przedmioty, które trafiają do strefy zastrzeżonej, muszą być bezpieczne – przechodzą cały proces kontroli. Wszystko to może wpływać na koszty ponoszone przez najemców – stwierdził przedstawiciel lotniska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli