w

Ile zapłacisz za komunie swojego dziecka? Cena za „talerzyk”

zapłacisz za komunię
gregory_lee, Getty Images

Za komunię dziecka zapłacisz w tym roku niemałą fortunę w lokalu! Koszty organizacji wzrosły wraz z szalejącą inflacją w państwie, przez co wiele osób nie jest w stanie zrobić takiego przyjęcia, jakie by chciało lub całkowicie rezygnuje z wynajmu lokalu.

Pierwsza komunia święta to ważna chwila w życiu małego człowieka. Po kościelnej uroczystości goście są zaproszeni na wspólne świętowanie tego wspaniałego dnia. Kilka lat temu powstała moda na organizowanie komunii w lokalu, gdzie za opłatą dostajemy miejsce oraz posiłki. Jest to bardzo wygodna opcja, gdyż nie jesteśmy za nic odpowiedzialni i po skończonym przyjęciu kierujemy się do domu. Niestety taka przyjemność swoje kosztuje, i tak jak kiedyś były to wysokie kwoty, tak teraz mało kto może sobie na to pozwolić.

Sponsorowane

Ile zapłacisz za komunię dziecka w restauracji?

Przeciętna cena za przysłowiowy talerzyk w lokalu to 200 zł. W skład wchodzi obiad oraz przekąski na stole. Dobre Warszawskie życzą sobie 250 zł za osobę — najtańsze opcje to 85 zł za osobę, jednak są to lokale na uboczu, gdzie dojazd zajmuje sporo czasu.

zapłacisz za komunię dziecka
przyjęcie w restauracji/ fot. Helgy

Myślisz, że mniejsze miasta są tańsze? Nie liczyłabym na to — Mysłowice obok Katowic oferują miejsce za 220 zł od osoby.

Zapraszając najbliższą rodzinę, przeciętnie będzie to ok. 15 osób, musimy zapłacić za komunię 3 tysiące złotych (przyjmując, że talerzyk będzie wynosił 200 zł). Do tego trzeba doliczyć tort, którego najczęściej nie ma w ofercie, a także wszelkie ozdoby i dodatki na salę.

Sponsorowane

Całkiem niezła sumka jak za kilka godzin siedzenia przy stole. Czy nie lepiej zrobić małe przyjęcie w domu i ugotować obiad lub zamówić gotowy katering? To zawsze mniejszy koszt a wrażenia będą takie same.

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • gregory_lee, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli