w

Ile zapłacimy za szparagi w 2023? Cena drastycznie skoczyła w górę

szparagi
ejkrouse, Getty Images

Szparagi i ich ceny znacznie poszybowały w górę, za pęczek przyjdzie nam zapłacić kilkadziesiąt złotych, targowiska wcale nie są tańsze. Prognozy na przyszłe miesiące nie wróżą nic dobrego.

Sezon na szparagi przypada na połowę kwietnia, więc można się ich spodziewać na sklepowych półkach już wkrótce. Niestety zapowiedzi cen, jakie uświadczymy, nie są zbyt sprzyjające i wielu z nas zapewne odłoży je z powrotem na regał. Szacuje się, że za pęczek zapłacimy ok. 20-25 złotych.

Sponsorowane

Szparagi za 50 złotych? Bardzo możliwe

szparagi
pęczek szparagów/ fot. Nikolodion, Getty Images

Patrząc na ceny warzyw na targu również widać dużą różnicę. W tamtym roku hurtowa cena szparagów wynosiła 38 złotych, w tym roku to już 46 zł. Cena została podniesiona o ponad 20%!

Póki co w sklepach można spotkać głównie importowane warzywa. W Netto 250 g szparagów z Meksyku kosztuje 14,99 zł, co oznacza, że kilogram to koszt 60 złotych. Hiszpańskie szparagi, z oznaczeniem BIO to koszt 98,36 zł za kilogram.

Wpływ na cenę będzie miał przede wszystkim wzrost kosztów produkcji — tu głównie chodzi o paliwo przy zbiorze i transporcie — oraz koszty zbioru. Ceny energii, gazu, węgla nie wpływają zasadniczo na produkcję szparaga

Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze
Sponsorowane
szparagi
zbieranie szparagów/ fot. U.J Alexander, Getty Images

Warto zaznaczyć, że to dopiero początek sezonu i ceny mogą jeszcze ulec zmianom. Miejmy nadzieję, że spadną na tyle, byśmy mogli je kupić bez nadszarpnięcia budżetu.

Jeśli zauważysz promocję na ten produkt, bądź uważny. Stare szparagi nie są tak smaczne, a niska cena jest wynikiem tego, że sklep chce się pozbyć produktów.

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • ejkrouse, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli