w ,

Ile będzie kosztował chleb w 2023 roku? Piekarze mówią o podwyżkach

Ile będzie kosztował chleb w 2023 roku
fot. canva

Jak wiemy, że podwyżki są na tak wysokim poziomie, że podstawowe produkty stają się namiastką luksusu, między innymi chodzi o chleb w 2023 roku. Jaka będzie jego cena, skoro już teraz jest to koszt od kilku do kilkunastu złotych? Piekarze nie mają dobrych wieści.

Rok 2022 zakończył się z wielkim hukiem i równie wysokimi cenami za artykuły spożywcze. Wielu z nas miało nadzieje, że nowy rok przyniesie sporo obniżek. Niestety, okazuje się, że wraz z nowym rokiem, przybyło wiele nowych cen, znacznie wyższych niż byśmy chcieli. Prognozy na najbliższe miesiące nie są pocieszające, chleb ma być dwa razy droższy niż dotąd.

Sponsorowane
chleb/ fot. Denisfilm, canva

Ile będzie kosztował chleb w 2023 roku?

Cena za chleb to nie tylko ilość wykorzystanych produktów, plus robocizna. To również koszty utrzymania piekarni, naprawy pieców oraz wypłaty dla pracowników. Aktualnie cena mąki, oleju czy cukru podrożała o 100%, jeśli połączymy wszystkie kropki, otrzymujemy horrendalną cenę za pieczywo. Jednak czy piekarze mają na to wpływ? Raczej nie.

Obecnie piekarnie obawiają się podwyżek cen za prąd i gaz, mimo że już teraz już są wysokie. Dziś najtańsze bochenki kosztują minimum 5 złotych. Za niedługo powinniśmy liczyć się z ceną ok. 7 zł.

wyrabianie chleba /fot. DAPA, canva
Sponsorowane

Wzrost cen pędzi jak szalony…

Rok 2023 będzie najtrudniejszym rokiem dla piekarzy. Strach obleciał całą branżę, bo takich podwyżek, jakie nas czekają, nie było jeszcze nigdy, bo na to nałożyły się nie tylko rosnące ceny mąki, tłuszczu, cukru, ale również drastyczne, niespotykane dotąd ceny energii i gazu – przyznał w rozmowie z TVN24 Grzegorz Pellowski, właściciel jednej z piekarni w Gdańsku.

Ile będzie kosztował chleb w 2023? Tego nie wie nikt, lecz nie powinniśmy się nastawiać na obniżki w najbliższym czasie.

Zobacz później:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • fot. canva
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli