w

Co najczęściej kradną Polacy w sklepach spożywczych?

Kradzież w sklepach to rzecz, która była z nami od zawsze, jednak w ostatnim czasie Polacy kradną znaczną ilość artykułów spożywczych. Kradną zarówno młodzi jak i starzy, w grupach i pojedynczo.

Jeszcze niedawno zabezpieczenia na produktach w sklepie były wyłącznie na ubraniach i produktach o dużej wartości. Teraz coraz częściej zabezpiecza się artykuły spożywcze, gdyż znikają z półek w zastraszającym tempie. Masło, cukier czy konserwy to główny łup złodziei.

Sponsorowane

Wzrost cen towarów sprawiają, że dany produkt staje się „luksusowy”. Każdy chce jakoś przetrwać i żyć na poziomie, więc ludzie uciekają się do łamiących prawo czynów.

Zabezpieczanie masła przed kradzieżą było popularne już kilka miesięcy temu, otóż jest to produkt o dużej wartości i małym rozmiarze, więc ludzie często go kradną. Zabezpieczenia są nie tylko w dużych marketach, ale i w małych sklepikach. Szymon Siwonia jest właścicielem sklepu w Kielcach i odpowiada na pytania dziennikarza Polsat news:

— Masło zaczęło nam znikać na przełomie marca i kwietnia. Postanowiliśmy je przenieść z lodówki ogólnodostępnej nabiałowej do lodówki obok kasy, gdzie masło podaje ekspedient. Na zamawianych co dwa dni 30 sztuk, 20 kostek znikało. 30 proc. było sprzedane, a reszta gdzieś znikała. 

Na nagraniach z monitoringu widać, że kradzieży dopuściły się głównie osoby starsze. Jest to bardzo smutna rzeczywistość naszego kraju, gdyż Polacy kradną podstawową żywność…

Co jeszcze znika ze sklepowych półek?

Sponsorowane
sklep/canva

Głównym zainteresowaniem cieszą się produkty, które w ostatnim czasie drastycznie podrożały. Mowa tu o słodyczach, kawie, alkoholu, chemii gospodarczej i kosmetykach.

Ceny z ubiegłego roku wzrosły o 25%, co daje przerażający wynik jeśli wybieramy się na zakupy dla całej rodziny!

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli