w ,

Bosacka mówi jak taniej kupować paprykę. To działanie może wywołać straty dla sklepu?

Bosacka mówi jak taniej kupować
Straitel, Getty Images

Katarzyna Bosacka mówi jak taniej kupować paprykę na wagę. Jej propozycja sprawiła, że zawrzało, jedni uważają to za genialny pomysł, inni wręcz przeciwnie. Filmik został poświęcony papryce, a właściwie o jej wadze z ogonkami.

Dziennikarka napisała, że jest ogromna różnica w cenie papryki z ogonkami i bez. Jeśli weźmiemy pięć papryk bez ogonków, zapłacimy złotówkę mniej. Czy w ten sposób sklepy chcą nas oszukać na wadze produktu?

Sponsorowane

I co mi wyszło? Jeśli kupimy aż pięć papryk bez ogonków, to ich cena wynosi 15 zł, a jeśli z ogonkami – 16 zł. Czyli same ogonki kosztują nas złotówkę

mówi Katarzyna Bosacka

Pod postem Bosackiej zawrzało od komentarzy. Powstały dwa obozy: jedni mówią, że to genialny patent na oszczędzanie, inni informują, że jeśli zaczniemy odrywać ogonki, możemy doprowadzić do szybszego zepsucia produktu.

Bosacka mówi jak taniej kupować
waga spożywcza/ fot. welcomia

Cały materiał możesz zobaczyć na Instagramie Katarzyny Bosackiej — link tutaj.

Tutaj akurat stanęłabym w obronie ogonka, jego oderwanie ingeruje w strukturę owocu, naruszony szybciej się psuje, wrażliwe wnętrze jest narażone na kontakt z brudem i insekty.

Sponsorowane

Ale to co… Urwać na zakupach? Papryka tak wygląda w całości. Jest z ogonkiem i tak dostarczają dostawcy. Ogonek jest po to, żeby się nie psuła. Wliczony w koszt i trzeba się z tym pogodzić. Jak każdy zacznie urywać, to kto zapłaci za tę różnicę? Straty sklepu, bo ogonki trzeba będzie zważyć i odpisać jako papryka. Tak jest w handlu i tak wygląda papryka – ma ogonek.

Inni żartują, że w takim razie trzeba odrywać szypułki od pomidorów i ściągać skórki z bananów. Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie?

Zobacz również:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • Straitel, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli