Spis treści
Chcesz ułatwić sobie gotowanie, a może nie masz zbyt wiele czasu i każda minuta jest na wagę złota? Przychodzimy z pomocą! Pewnie myślisz, że potrzebujesz specjalistycznych sprzętów, by skrócić czas przygotowania jedzenia, a prawda jest taka, że wszystko, czego szukasz znajduje się w twojej kuchni!
Sprawdź koniecznie co znajduje się na naszej liście!
Tarte masło

Zimne masło często nie chce z nami współpracować, a są sytuacje, gdy zapomnimy o wcześniejszym ociepleniu, by stało się miękkie i kremowe. Starte masło szybciej nabierze odpowiedniej temperatury, łatwiej połączy się z pozostałymi produktami. Jeśli chcesz coś polać masłem, a nie masz czasu na wcześniejsze roztapianie, posyp danie maślanymi wiórkami i zobacz jak szybko topnieją.
Czy moje jajka są świeże?

Jeżeli twoje jajka będą nieświeże, większość dań jest spisana na straty. Istnieje prosty test który upewni Cie, czy możesz wykorzystać swoje jajka. Wystarczy szklana z wodą! Jeśli jajko opada na dno, to możesz go śmiało użyć. Jeśli się podnosi to musisz mieć świadomość, że zostało mu niewiele czasu, a całkiem wynurzone jajko jest zepsute. Skąd taka pewność? Jajka mają niewielkie pory w skorupce, a wraz z czasem do środka dostaje się powietrze, które psuje produkt.
Szybkie obieranie pomarańczy

Szybki sposób na obieranie pomarańczy bez ociekającego soku! Wystarczy naciąć owoc w trzech miejscach – obciąć czubek i spód, a następnie wbij nóż prostopadle, na tyle, by dostać się do środka owocu. Później pozostaje jedynie rozwinąć owoc.
Jak przechować sos, którego nie chcemy marnować

Mrożenie zapobiega marnowaniu jedzenia, jest ekologiczne i bezpieczne. Od dziś możesz przygotować więcej sosu i nie martwić się o to czy będziesz musiała coś wyrzucić.
Szybkie obieranie czosnku

Nie lubisz zapachu czosnku na dłoniach, ale potrawa wymaga obrania kilku ząbków? Mamy na to sposób. Weź talerz i delikatnie zgnieć główkę czosnku. Następnie wrzuć czosnek do plastikowego pudełka z pokrywką i energicznie potrząsaj, by łupki zaczęły odchodzić.
Poruszająca się deska do krojenia

Znasz to uczucie, gdy twoja deska do krojenia stale się porusza, a ty nie możesz wykonywać swobodnych ruchów nożem. Dobrym pomysłem będzie podłożenie pod deskę mokrej ścierki lub ręcznika papierowego.
Jak wygodnie kroić arbuza?

Arbuz to soczysty owoc, który schłodzony latem smakuje niczym sorbet. Wszyscy go uwielbiają, natomiast jego krojenie i spożywanie to dość problematyczna sprawa, gdyż jego sok jest lepki i brudzący. Jeśli chcesz uniknąć pobrudzenia, pokrój arbuza we wzór szachownicy i wysyp jego miąższ do miski.
Dłużej świeża sałata

Chcesz by twoja sałata była świeża przez dłuższy czas? Wystarczy że będziesz ją przechowywać w szczelnym pojemniku wraz z ręcznikiem papierowym. Papier pochłonie wilgoć, która powoduje więdnięcie sałaty.
Drylowanie wiśni przy użyciu butelki

Chcesz sprawnie wydrylować wiśnie, ale nie posiadasz odpowiedniego sprzętu? Nie martw się, wystarczy butelka i wąski przedmiot do drylowania. Umieść owoc na szyjce butelki (ogonkiem do dołu) i delikatnie przytrzymując owoc wbij pałeczkę w środek owocu. Dzięki temu pestka wpadnie prosto do butelki a ty nie pobrudzisz rąk.
Nić dentystyczna zamiast noża

Bezsmakowa nić dentystyczna działa jak najostrzejszy nóż przy krojeniu ciast, surowego ciasta czy miękkiego sera. Możesz użyć nici krojąc coś poziomo, jak i pionowo, jeśli chcesz podzielić biszkopta na poszczególne blaty, należy mocno zacisnąć nić dookoła ciasta i delikatnie pociągnąć w swoją stronę.
Soczyste cytryny

Chcesz więcej cytrynowego soku? Przed wyciśnięciem zroluj owoce, dzięki temu uwolnisz sok, który tkwi w malutkich drobinkach miąższu.
Papilotki do muffinek DIY

Domowe papilotki to awaryjny pomysł, dla zapominalskich. Do ich przygotowania potrzebujesz papieru do pieczenia i odrobinę zaangażowania. Wytnij dwa kwadraty z papieru i włóż je do otworu na muffinki, a następnie dociśnij szklanką.
Obieranie imbiru łyżeczką

Nieregularny kształt imbiru może sprawiać trudność w obieraniu, dlatego warto zrobić to łyżeczką, delikatnie zeskrobując skórkę.
Sposób na kipiącą wodę

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się, że spuściłeś wzrok z garnka a nagle wszystko zaczęło kipieć po czym kuchenka automatycznie stała się brudna. Żeby temu zapobiec połóż na garnku drewnianą łyżkę, gdy substancja zacznie się spieniać łyżka będzie hamować rozlewanie się cieczy.
Nieczerstwiejący kawałek tortu

Jeśli zostawisz rozkrojony tort, po pewnym czasie zacznie on czerstwieć pod wpływem powietrza. Żeby temu zapobiec, przed schowaniem ciasta obłóż brzegi chlebem. Najlepiej zrobić to przy pomocy wykałaczek, dzięki temu każda porcja będzie idealnie świeża.
Mrożenie ziół przy pomocy oliwy

Jeśli chcesz by twoje zioła zachowały soczysty zielony kolor, musisz wypróbować ten sposób mrożenia za pomocą oliwy! Pojemnik na lód napełnij mieszanką ziół i zalej oliwą, a następnie wstaw do lodówki i używaj, kiedy tylko masz ochotę.
Krojenie pomidorków koktajowych

Włóż pomidorki między dwa talerze i przekrój wzdłuż, dzięki temu zrobisz to „za jednym ciosem”! To banalnie proste, a potrafi zaoszczędzić sporo czasu!
Owocowe kostki lodu

Z takimi kostkami lodu, nawet zwykła woda będzie wyglądać efektownie! Ponadto owoce uwolnią delikatny aromat, a woda będzie jeszcze lepiej smakować. Wystarczy że pokroisz owoce na mniejsze kawałki i poukładasz je w foremce, a następnie zalejesz wszystko wodą i wstawisz do zamrażarki.
Podstawy gotowania, które musisz znać
Rozsyp na patelni sól. Naleśniki nie będą przywierać
Nietypowe dodatki do zupy. Jak podkręcić smak pomidorowej?
Tłuszcz do smażenia schabowych jest bardzo ważny. To on wpływa na końcowy smak kotleta
Jak zrobić naleśniki, aby zachwycały smakiem i wyglądem?
Ile gotować jaja przepiórcze? Znamy dokładną odpowiedź
Ciasto z owocami zawsze wychodzi zakalcowate? Wypróbuj trik z mąką i jajkiem
Nietypowa panierka do schabowego podbija Internet. Jak ją zrobić?
Co zrobić, aby pieczony indyk nie był suchy i gumowaty?
Genialny przepis na sos pieczarkowy, który nigdy nie zawiedzie
Zobacz więcej