w ,

Jak zrobić marmurkowe pisanki do koszyczka? Potrzebujesz pianki do golenia i kilku barwników

Jak zrobić marmurkowe pisanki
Adobe Stock

Piękne marmurkowe pisanki z mnóstwem kolorów, które wzajemnie się przechodzą, są w zasięgu twojej ręki. Nawet nie wiesz, jakie to proste, by je wykonać! Wystarczy, że kupisz barwniki spożywcze i piankę do golenia.

Esy-floresy na jajkach wyglądają niczym dzieło sztuki, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie musisz się w żaden sposób starać, by uzyskać taki efekt. Cały koszt wykonania to zaledwie 10-15 złotych, a robią wrażenie, jak by kosztowały 5 razy tyle. Pamiętaj jednak, że jajka są jedynie dekoracją i nie powinno się ich jeść po farbowaniu. Zobacz, jak je przygotować!

Co będzie Ci potrzebne?

  • 150 ml ocet
  • papierowe talerzyki
  • pianka do golenia
  • barwnik spożywczy lub barwnik do farbowania pisanek (w ostateczności farby akrylowe zmieszanych z woda)
  • gumowe rękawiczki
  • jajka ugotowane na twardo lub tzw. wydmuszki (same skorupki)
  • ręcznik papierowy
  • miska z wodą
Jak zrobić marmurkowe pisanki
farbowanie jajek/ screen z filmu Made by me

Jak zrobić marmurkowe pisanki?

  1. Ugotowane jajka musisz wystudzić i wstawić do miski z octem na 30 minut. Obracaj je w każdej strony, by jajko dobrze nasiąkło.
  2. Postaw tyle papierowych talerzyków ile chcesz mieć kolorów jajek. Na każdy talerzyk wyciśnij porcje pianki, tak by pokrywała całą powierzchnię talerzyka. Powierzchnię pianki skrop barwnikiem (jeśli używasz takich z proszku, musisz je pierwsze rozpuścić w niewielkiej ilości wody). Następnie weź wykałaczkę lub nóż i „poprzecinaj” piankę, tak by barwniki mogły się ze sobą poprzecinać.
  3. Załóż rękawiczki i rozłóż duży płat ręczniaka papierowego obok talerzyków z pianką. Delikatnie zacznij obtaczać jajka w piance. Nie wykonuj gwałtownych ruchów. Chodzi o to, by kolory nie zmieszały się ze sobą w jedną barwę, a tworzyły wymyślne wzorki. Obtoczone jajka odkładaj na ręcznik i pozostaw do wyschnięcia na 20 minut.
  4. Suchą piankę usuwamy w misce z wodą, a barwnik pozostaje na skorupce. Jajka są gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli