Chcesz zaserwować zimną płytę, ale nie wiesz, jak estetycznie ją podać, by wędlina rozchodziła się w mgnieniu oka? Na Wielkanoc mamy szczególne pole do popisu, gdyż poza szynką i serami możemy postawić faszerowane jajka. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji, na których warto się wzorować.
Zimna płyta to nic innego jak półmisek obfitujący w przeróżne wędliny, sery, pokrojone warzywa czy jajka. Cała idea tej przekąski to możliwość dobierania sobie dodatków względem siebie — jedni wolą sam ser, inni natomiast jedzą sałatkę z dodatkowymi plasterkami kiełbasy wiejskiej. Taki półmisek to możliwość pofantazjowania i ułożenia wędlin w naprawdę ciekawe kompozycje. Zobacz, co przygotowaliśmy!
Jak zaserwować zimną płytę?
Tradycyjny talerz lub półmisek
Najprościej jest wyłożyć wszystkie wędliny i ciasno je ze sobą zebrać. Możesz pokusić się o ruloniki, które będą wyglądać bardziej efektownie, niż zwykłe plasterki ułożone na zakładkę, na talerzu dostaw ulubiony sos i ozdobę — może być to pietruszka lub szczypiorek.

Ułożenie wędliny na zakładkę pomieści najwięcej produktów na talerzu. Jeśli estetycznie je rozmieścimy, będziemy mieć przekąskę i ozdobę w jednym.

Podanie wędlin na desce
Tutaj kolejny sposób na podanie, w tym wypadku wykorzystasz deskę do krojenia. Ponowienie układamy szynkę w rulony i dorzucamy sporo kostek sera żółtego. Ten z dziurami będzie bardzo efektowny.

Mini kulki mozzarelli będą wygodniejsze do wyłożenia niż plasterki pozyskane z dużej kulki sera, który w trakcie krojenia rozpada się i kruszy.

Zimna płyta to też jajka — możesz z nimi pokombinować na wiele sposobów!
Jajka na liściach sałaty wyglądają, jak by znajdowały się na trawiastej polanie. Zielony akcent na stole będzie przykuwał wzrok innych.
