w

Jak zaserwować zimną płytę? Kilka pomysłów na estetyczne podanie wędlin

zaserwować zimną płytę,
SKatzenberg, Getty Images

Chcesz zaserwować zimną płytę, ale nie wiesz, jak estetycznie ją podać, by wędlina rozchodziła się w mgnieniu oka? Na Wielkanoc mamy szczególne pole do popisu, gdyż poza szynką i serami możemy postawić faszerowane jajka. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji, na których warto się wzorować.

Zimna płyta to nic innego jak półmisek obfitujący w przeróżne wędliny, sery, pokrojone warzywa czy jajka. Cała idea tej przekąski to możliwość dobierania sobie dodatków względem siebie — jedni wolą sam ser, inni natomiast jedzą sałatkę z dodatkowymi plasterkami kiełbasy wiejskiej. Taki półmisek to możliwość pofantazjowania i ułożenia wędlin w naprawdę ciekawe kompozycje. Zobacz, co przygotowaliśmy!

Sponsorowane

Jak zaserwować zimną płytę?

Tradycyjny talerz lub półmisek

Najprościej jest wyłożyć wszystkie wędliny i ciasno je ze sobą zebrać. Możesz pokusić się o ruloniki, które będą wyglądać bardziej efektownie, niż zwykłe plasterki ułożone na zakładkę, na talerzu dostaw ulubiony sos i ozdobę — może być to pietruszka lub szczypiorek.

ac_bnphotos, Getty Images Signature

Ułożenie wędliny na zakładkę pomieści najwięcej produktów na talerzu. Jeśli estetycznie je rozmieścimy, będziemy mieć przekąskę i ozdobę w jednym.

Sponsorowane
Jak zaserwować zimna płytę
fot. swiatlanalazarenksa

Podanie wędlin na desce

Tutaj kolejny sposób na podanie, w tym wypadku wykorzystasz deskę do krojenia. Ponowienie układamy szynkę w rulony i dorzucamy sporo kostek sera żółtego. Ten z dziurami będzie bardzo efektowny.

fot. tella_db, Getty Images

Mini kulki mozzarelli będą wygodniejsze do wyłożenia niż plasterki pozyskane z dużej kulki sera, który w trakcie krojenia rozpada się i kruszy.

Jak zaserwować zimna płytę
fot. Lisowskya, Getty Images

Zimna płyta to też jajka — możesz z nimi pokombinować na wiele sposobów!

Sponsorowane

Jajka na liściach sałaty wyglądają, jak by znajdowały się na trawiastej polanie. Zielony akcent na stole będzie przykuwał wzrok innych.

fot. Ann_Zhuravleva, Getty Images
  • Miniatura:
  • SKatzenberg, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli