w , ,

Brak pomysłu na marynatę do karkówki? Mamy dla Ciebie 3 przepisy!

Sezon grillowy zaczyna się lada moment, na majówkę planujesz zaprosić znajomych na imprezę w ogródku. Główny punkt programu to jedzenie, nie może zabraknąć przysmaków z grilla, a jednym z nich jest karkówka. Chcesz by była miękka i aromatyczna, ale nie masz pojęcia jakie przyprawy wydobędą jej najlepszy smak? Z pomocą przychodzi internet i zestawienia najlepszych przepisów na karkówkę z grilla!

Ittidong/ Getty Imagines

Marynata potrzebuje wielu godzin na zaprawienie mięsa. Jeśli nie masz aż tyle czasu, pokrój karkówkę w cienkie plastry i delikatnie ponacinaj wzdłuż, a następnie obtocz przyprawami.

1. Marynata musztardowa

Marynata o smaku musztardowym spodoba się każdemu, kto lubi wyraziste nuty i lekki posmak ziół. Karkówka uwielbia połączenie musztardy i nie ma tu znaczenia poziom jej ostrości – zarówno ta ostra, jak i łagodna będą idealnie pasować. W tym przepisie równoważymy pikantną francuską musztardę ze słodką miodową.

Składniki:

  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka musztardy miodowej
  • cebula
  • sok z połówki cytryny
  • 3 kulki pieprzu czarnego
  • szczypta majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • 3 łyżki oleju sezamowo
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania

Potrzebujesz dużej miski na karkówkę. Dodaj mleko, olej, sok z cytryny i pokrojoną cebulę. Mięso polewamy musztardą i posypujemy przyprawami, a następnie dokładnie nacieramy mięso z każdej strony. Miskę okrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin.

Elmik/ Getty Images

2. Marynata Wietnamska

Kuchnia azjatycka to znakomite połączenie ostrego, słodkiego i kwaśnego. Jeśli na co dzień gustujesz w takich połączeniach a orientalne smaki nie są Ci obce lub wręcz przeciwnie, chcesz przemycić namiastkę azji w dobrze znanej Ci kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki

  • kolendra nasiona
  • laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania

Weź dużą miskę lub garnek i włóż pokrojone mięso. Dodaj mleko i olej oraz posiekaną papryczkę i czosnek. Dorzucamy resztę przypraw i sos sojowy, a następnie wszystko mieszamy by marynata obtoczyła mięso. Całość zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

tiveryluckly/ Getty Images

3. Marynata miodowo-czosnkowa

Karkówka to rodzaj mięsa, który bardzo dobrze komponuje się z miodem. Słodkie nuty podkreślają głębię smaku i delikatność mięsa. Duża ilość czosnku nada charakteru, a rozmaryn i tymianek uzupełnią ziołowe braki.

Składniki

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania

Weź dużą miskę lub garnek i włóż pokrojone mięso. Dodaj mleko, olej i sos sojowy. Cebulkę siekamy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód i przyprawy, a następne wszystko dokładnie mieszamy. Miskę nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

hirun/ Getty Images

Każdy z przepisów zawierał jeden sekretny składnik – mleko. To ono nadaje kruchości karkówce i podkreśla delikatność mięsa. Jeśli mięso jest pokrojone, nie potrzebuje nocy w lodówce, wystarczy 3-4 godziny na zamarynowanie.

Mamy nadzieję, że któryś z przepisów zainspirował Cię do działania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli