Spis treści
Sezon grillowy zaczyna się lada moment, na majówkę planujesz zaprosić znajomych na imprezę w ogródku. Główny punkt programu to jedzenie, nie może zabraknąć przysmaków z grilla, a jednym z nich jest karkówka. Chcesz by była miękka i aromatyczna, ale nie masz pojęcia jakie przyprawy wydobędą jej najlepszy smak? Z pomocą przychodzi internet i zestawienia najlepszych przepisów na karkówkę z grilla!

Marynata potrzebuje wielu godzin na zaprawienie mięsa. Jeśli nie masz aż tyle czasu, pokrój karkówkę w cienkie plastry i delikatnie ponacinaj wzdłuż, a następnie obtocz przyprawami.
1. Marynata musztardowa
Marynata o smaku musztardowym spodoba się każdemu, kto lubi wyraziste nuty i lekki posmak ziół. Karkówka uwielbia połączenie musztardy i nie ma tu znaczenia poziom jej ostrości – zarówno ta ostra, jak i łagodna będą idealnie pasować. W tym przepisie równoważymy pikantną francuską musztardę ze słodką miodową.
Składniki:
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka musztardy miodowej
- cebula
- sok z połówki cytryny
- 3 kulki pieprzu czarnego
- szczypta majeranku
- szczypta rozmarynu
- 3 łyżki oleju sezamowo
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania
Potrzebujesz dużej miski na karkówkę. Dodaj mleko, olej, sok z cytryny i pokrojoną cebulę. Mięso polewamy musztardą i posypujemy przyprawami, a następnie dokładnie nacieramy mięso z każdej strony. Miskę okrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin.

2. Marynata Wietnamska
Kuchnia azjatycka to znakomite połączenie ostrego, słodkiego i kwaśnego. Jeśli na co dzień gustujesz w takich połączeniach a orientalne smaki nie są Ci obce lub wręcz przeciwnie, chcesz przemycić namiastkę azji w dobrze znanej Ci kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie!
Składniki
- kolendra nasiona
- laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- papryczka chilli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania
Weź dużą miskę lub garnek i włóż pokrojone mięso. Dodaj mleko i olej oraz posiekaną papryczkę i czosnek. Dorzucamy resztę przypraw i sos sojowy, a następnie wszystko mieszamy by marynata obtoczyła mięso. Całość zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

3. Marynata miodowo-czosnkowa
Karkówka to rodzaj mięsa, który bardzo dobrze komponuje się z miodem. Słodkie nuty podkreślają głębię smaku i delikatność mięsa. Duża ilość czosnku nada charakteru, a rozmaryn i tymianek uzupełnią ziołowe braki.
Składniki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka pieprzu czarnego
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania
Weź dużą miskę lub garnek i włóż pokrojone mięso. Dodaj mleko, olej i sos sojowy. Cebulkę siekamy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód i przyprawy, a następne wszystko dokładnie mieszamy. Miskę nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Każdy z przepisów zawierał jeden sekretny składnik – mleko. To ono nadaje kruchości karkówce i podkreśla delikatność mięsa. Jeśli mięso jest pokrojone, nie potrzebuje nocy w lodówce, wystarczy 3-4 godziny na zamarynowanie.
Mamy nadzieję, że któryś z przepisów zainspirował Cię do działania!
2 komentarzy