w ,

Zielony chłodnik Roberta Makłowicza na upalne dni!

Chłodnik Roberta Makłowicza

Podczas upałów nasz apetyt maleje, pijemy o wiele więcej płynów, które uzupełniają brak wody w organizmie. W tym czasie warto wprowadzić do naszej diety zupy, które pomagają zaspokoić zapotrzebowanie na wodę. Chłodnik to zimna zupa, która nie wymaga gotowania. Robi się ją ze świeżych warzy i liści roślin np.: czosnku niedźwiedziego, botwinki, szpinaku. Propozycja Makłowicza jest niezwykle orzeźwiająca, gdyż zawiera kwaskowaty szczaw oraz sok z cytryny. Musisz znać ten przepis!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Młode ziemniaczki gotujemy, a następni dodajmy sporą ilość masła i koperku.
  • Myjemy szczaw, czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy razem na patelnię. Dolewamy ocet i wodę, po chwili wsypujemy cukier i sól.
  • Warzywa gotujemy pod przykryciem. Następnie przekładamy szczaw i czosnek do przestudzenia.
  • Siekamy szczypiorek, rzodkiewkę i koperek, wszystkie warzywa umieszczamy w misce.
  • Do warzyw dodajemy kefir i jogurt naturalny. Podajemy z gotowanym jajkiem i ziemniaczkami, skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Przepis od: Robert Makłowicz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli