Spis treści
Chłodnik Roberta Makłowicza
Podczas upałów nasz apetyt maleje, pijemy o wiele więcej płynów, które uzupełniają brak wody w organizmie. W tym czasie warto wprowadzić do naszej diety zupy, które pomagają zaspokoić zapotrzebowanie na wodę. Chłodnik to zimna zupa, która nie wymaga gotowania. Robi się ją ze świeżych warzy i liści roślin np.: czosnku niedźwiedziego, botwinki, szpinaku. Propozycja Makłowicza jest niezwykle orzeźwiająca, gdyż zawiera kwaskowaty szczaw oraz sok z cytryny. Musisz znać ten przepis!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Młode ziemniaczki gotujemy, a następni dodajmy sporą ilość masła i koperku.
- Myjemy szczaw, czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy razem na patelnię. Dolewamy ocet i wodę, po chwili wsypujemy cukier i sól.
- Warzywa gotujemy pod przykryciem. Następnie przekładamy szczaw i czosnek do przestudzenia.
- Do warzyw dodajemy kefir i jogurt naturalny. Podajemy z gotowanym jajkiem i ziemniaczkami, skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny.
Składniki
na 4 porcje
- 0,5 szklanka woda
- pęk szczaw
- 150 g jogurt naturalny
- 200 g kefir
- 50 g masło
- pęczek koper
- pęk czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżeczka cukier
- 5-6 szt rzodkiewka
- 0.5 cytryna
- łyżeczka sól
- pęczek szczypiorek
- 3-4 łyżka ocet z czeremchy
- 4 szt jajko (ugotowane na twardo)
- 300 g ziemniaki młode
Zobacz
3 komentarzy