w , ,

Zastanawiasz się ile gotować bób? Rozmiar jest ważny

Scott O'Nelli, Getty Images

Ile powinnaś gotować bób, by był miękki, ale nie rozpadający a przy tym zachował cały swój smak? Doświadczone kucharki mogą go robić bez patrzenia na zegarek. Jeśli ty zaczynasz stawiać swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, przeczytaj poniżej jak przygotować idealny bób.

Najlepszy bób to ten w podstawowej wersji, podawany z masłem i solą. Zajadamy się nim solo, gdyż nie potrzebuje żadnych innych dodatków, by zachwycić smakiem, a przy tym porządnie nasycić.

Sponsorowane

Nie jedz bobu na surowo!

Warto na wstępie zaznaczyć, że surowy bób jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Związki zawarte w strączkach mogą podrażnić nasz żołądek i wywołać niestrawność. Jeśli planujesz kupić bób, musisz go dobrze przygotować.

Ile gotować bób by był idealny?

ile gotować bób
matka_Wariatka, Getty Images

Bób należy wrzucić do garnka i zalać zimną wodą, która jest dwukrotnością jego masy. Musi mieć sporo przestrzeni podczas gotowania. Bób obficie solimy, gdyż to właśnie sól wydobędzie cały smak.

Sponsorowane

Młody bób

Te strączki kupimy na początku sezonu, który przypada na okres lipca i sierpnia, lecz w sklepach zaczynają się pojawiać pierwsze zagraniczne strączki. Takie ziarna są dość małe i sprężyste więc czas gotowania to ok. 5-8 minut. Po tym czasie próbujemy jedno ziarenko i oceniamy czy jest gotowe.

Starszy bób

Kupimy go pod koniec sezonu, gdy ziarna stają się już bardziej mączyste i trzeba je dłużej gotować. Optymalny czas to ok. 10-13 minut i tak jak w powyższym przypadku trzeba sprawdzić na jednym ziarenku czy jest gotowy. Taki bób najlepiej obrać z łupki, bo ta staje się twarda i niesmaczna.

ile gotować bób
eZeePics Studio, Getty Images

Bób powoduje wzdęcia? Musisz zastosować ten trik!

Jeśli po zjedzeniu bobu czujesz wzdęcia, musisz zalać bób gorącą wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlewamy płyn i zalewamy bób zimną wodą, a następnie postępujemy tak jak w powyższej instrukcji.

Sponsorowane

Gotowy bób trzeba podawać z odrobiną rozpuszczonego masła, solą i koprem. Będzie smakować wyśmienicie.

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • Scott O'Nelli, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli