Spis treści
Ile powinnaś gotować bób, by był miękki, ale nie rozpadający a przy tym zachował cały swój smak? Doświadczone kucharki mogą go robić bez patrzenia na zegarek. Jeśli ty zaczynasz stawiać swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, przeczytaj poniżej jak przygotować idealny bób.
Najlepszy bób to ten w podstawowej wersji, podawany z masłem i solą. Zajadamy się nim solo, gdyż nie potrzebuje żadnych innych dodatków, by zachwycić smakiem, a przy tym porządnie nasycić.
Nie jedz bobu na surowo!
Warto na wstępie zaznaczyć, że surowy bób jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Związki zawarte w strączkach mogą podrażnić nasz żołądek i wywołać niestrawność. Jeśli planujesz kupić bób, musisz go dobrze przygotować.
Ile gotować bób by był idealny?

Bób należy wrzucić do garnka i zalać zimną wodą, która jest dwukrotnością jego masy. Musi mieć sporo przestrzeni podczas gotowania. Bób obficie solimy, gdyż to właśnie sól wydobędzie cały smak.
Młody bób
Te strączki kupimy na początku sezonu, który przypada na okres lipca i sierpnia, lecz w sklepach zaczynają się pojawiać pierwsze zagraniczne strączki. Takie ziarna są dość małe i sprężyste więc czas gotowania to ok. 5-8 minut. Po tym czasie próbujemy jedno ziarenko i oceniamy czy jest gotowe.
Starszy bób
Kupimy go pod koniec sezonu, gdy ziarna stają się już bardziej mączyste i trzeba je dłużej gotować. Optymalny czas to ok. 10-13 minut i tak jak w powyższym przypadku trzeba sprawdzić na jednym ziarenku czy jest gotowy. Taki bób najlepiej obrać z łupki, bo ta staje się twarda i niesmaczna.

Bób powoduje wzdęcia? Musisz zastosować ten trik!
Jeśli po zjedzeniu bobu czujesz wzdęcia, musisz zalać bób gorącą wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlewamy płyn i zalewamy bób zimną wodą, a następnie postępujemy tak jak w powyższej instrukcji.
Gotowy bób trzeba podawać z odrobiną rozpuszczonego masła, solą i koprem. Będzie smakować wyśmienicie.
Podstawy gotowania, które musisz znać
Jak oczyścić paprykę w kilkadziesiąt sekund? Trik z tego filmiku powinna znać każda osoba
Co dodać zamiast octu do ogórków? Sięgnij po owoc
Jak myć truskawki? I kiedy usuwać szypułki, przed czy po myciu?
Jakie ogórki do mizerii są najlepsze? To klucz do sukcesu
Sos musztardowy
Sos czosnkowy
Jak gotować szparagi, aby zachwycały smakiem?
Jak upiec rybę w piekarniku, aby zachwycała smakiem?
Masz wzdęcia po fasoli? Jeśli ugotujesz ją w ten sposób, możesz się nią zajadać do woli
Zobacz więcej