Spis treści
Masz dość oklepanych dodatków do obiadu? Postaw na najnowszy hit. Mizeria z cukinii smakuje po prostu obłędnie!
Z czym kojarzy Ci się polski, tradycyjny obiad? Mi przed oczami od razu pojawia się kultowy schabowy z młodymi ziemniaczkami oraz mizerią z ogórków. Druga opcja, która od razu przychodzi mi do głowy to pyszne mielone z tłuczonymi ziemniakami i domową ćwikłą. Która z tych opcji jest Twoim faworytem?
A skoro mowa już o klasykach naszej kuchni, to warto od czasu do czasu wprowadzić coś nowego. Tak, aby ukochane danie nigdy nam się nie przejadło. I właśnie na takiej drobnej modyfikacji chciałabym się dzisiaj skupić. Jeśli jesteś zainteresowana, bardzo mnie to cieszy i od razu przechodzę do rzeczy!
Dlaczego mizeria z cukinii?
Chyba zgodzisz się ze mną, że jednym z najbardziej popularnych dodatków do dań w naszym kraju jest tradycyjna mizeria z ogórkiem. I nic w tym dziwnego, bo po pierwsze genialnie smakuje. Po drugie, jest prosta w przygotowaniu. A potrzebne składniki do jej zrobienia zazwyczaj mamy pod ręką.
Dziś jednak chciałabym zaproponować Ci zrobienie mizerii na bazie cukinii. Dlaczego? Otóż jest to powiew świeżości w każdej kuchni. Co więcej, jej smak jest genialny. Warto również dodać, że mizeria z takim dodatkiem idealnie chrupie. A sam proces przygotowania to prawdziwa bułka z masłem.
Biorąc pod uwagę powyższe argumenty, nic dziwnego, że mizeria na bazie cukinii stała się prawdziwym hitem. Jeszcze dziś może zagościć również do Twojego domu. Lista składników i dokładny przepis już na Ciebie czekają!
Domowa mizeria z cukinią w roli głównej
Składniki
na porcja
- 2 szt. cukinia
- 1/4 szkl. jogurt naturalny
- 1/3 szkl. śmietana 18%
- 1/3 natki koperek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szczypta cukier
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania cukinii. Możesz je obrać, ale nie jest to też konieczne.
- Jeśli wybierzesz drugą opcję, pamiętaj, aby dokładnie je umyć, zanim przejdziesz do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
- Następnie podziel cukinie w cienkie plasterki.
- Warzywa przerzuć do miski, po czym dodaj do niej jeszcze sól.
- Odstaw miskę na 25 minut, aby cukinia miała czas zmięknąć. W międzyczasie przygotuj mięso do obiadu lub obierz ziemniaki.
- Po tym czasie dodaj do miski pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. I to wszystko. Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na domową mizerię. Jesteś za, a może jednak wolisz tradycyjne połączenie? Osobiście uważam, że kuchnia jest właśnie od tego, aby w niej eksperymentować. Dlatego też mizeria na bazie cukinii musiała się pojawiać w moim menu. I nie żałuję. Mam nadzieję, że z Tobą będzie podobnie!
Oczywiście, jeśli znasz inne ciekawe pomysły na genialny dodatek do obiadu, napisz mi o tym. Jestem otwarta na nowe wyzwania kulinarne!