w , , ,

Mizeria z cukinii to prawdziwy hit. Wiemy, jak ją zrobić

mizeria z cukinii
Angelika Heine, Getty Images

Masz dość oklepanych dodatków do obiadu? Postaw na najnowszy hit. Mizeria z cukinii smakuje po prostu obłędnie!

Z czym kojarzy Ci się polski, tradycyjny obiad? Mi przed oczami od razu pojawia się kultowy schabowy z młodymi ziemniaczkami oraz mizerią z ogórków. Druga opcja, która od razu przychodzi mi do głowy to pyszne mielone z tłuczonymi ziemniakami i domową ćwikłą. Która z tych opcji jest Twoim faworytem?

Sponsorowane

A skoro mowa już o klasykach naszej kuchni, to warto od czasu do czasu wprowadzić coś nowego. Tak, aby ukochane danie nigdy nam się nie przejadło. I właśnie na takiej drobnej modyfikacji chciałabym się dzisiaj skupić. Jeśli jesteś zainteresowana, bardzo mnie to cieszy i od razu przechodzę do rzeczy!

Dlaczego mizeria z cukinii?

Chyba zgodzisz się ze mną, że jednym z najbardziej popularnych dodatków do dań w naszym kraju jest tradycyjna mizeria z ogórkiem. I nic w tym dziwnego, bo po pierwsze genialnie smakuje. Po drugie, jest prosta w przygotowaniu. A potrzebne składniki do jej zrobienia zazwyczaj mamy pod ręką.

Dziś jednak chciałabym zaproponować Ci zrobienie mizerii na bazie cukinii. Dlaczego? Otóż jest to powiew świeżości w każdej kuchni. Co więcej, jej smak jest genialny. Warto również dodać, że mizeria z takim dodatkiem idealnie chrupie. A sam proces przygotowania to prawdziwa bułka z masłem.

Biorąc pod uwagę powyższe argumenty, nic dziwnego, że mizeria na bazie cukinii stała się prawdziwym hitem. Jeszcze dziś może zagościć również do Twojego domu. Lista składników i dokładny przepis już na Ciebie czekają!

Sponsorowane

Domowa mizeria z cukinią w roli głównej

Tak dobrego dodatku do obiadu nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania cukinii. Możesz je obrać, ale nie jest to też konieczne.
  • Jeśli wybierzesz drugą opcję, pamiętaj, aby dokładnie je umyć, zanim przejdziesz do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
  • Następnie podziel cukinie w cienkie plasterki.
  • Warzywa przerzuć do miski, po czym dodaj do niej jeszcze sól.
  • Odstaw miskę na 25 minut, aby cukinia miała czas zmięknąć. W międzyczasie przygotuj mięso do obiadu lub obierz ziemniaki.
  • Po tym czasie dodaj do miski pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. I to wszystko. Smacznego!
mizeria z cukinii

Wartości odżywcze

Domowa mizeria z cukinią w roli głównej
Na porcję przypada:
Kalorie
8.1
Tłuszcze
 
0.2
g
0
%
Węglowodany
 
1.7
g
1
%
Błonnik
 
0.3
g
1
%
Białka
 
0.2
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na domową mizerię. Jesteś za, a może jednak wolisz tradycyjne połączenie? Osobiście uważam, że kuchnia jest właśnie od tego, aby w niej eksperymentować. Dlatego też mizeria na bazie cukinii musiała się pojawiać w moim menu. I nie żałuję. Mam nadzieję, że z Tobą będzie podobnie!

Oczywiście, jeśli znasz inne ciekawe pomysły na genialny dodatek do obiadu, napisz mi o tym. Jestem otwarta na nowe wyzwania kulinarne!

  • Miniatura:
  • Angelika Heine, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani