Spis treści
Sezon na polskie truskawki właśnie ruszył. Ale czy wiesz, jak myć truskawki? O czym należy pamiętać i kiedy usunąć szypułki? Dziś odpowiemy na wszystkie pytania!
Duże, idealnie czerwone, mega soczyste i po prostu słodziutkie truskawki to prawdziwe niebo w gębie. Wraz z majem ruszył sezon na polskie truskawki, które możemy wykorzystać w naszej kuchni na tak wiele sposobów. Pyszne i orzeźwiające koktajle, desery i ciasta w przeróżnej formie, a nawet obiad w słodkim wydaniu – chociażby w postaci naleśników z serem i truskawek.
Tak, inspiracji jest cała masa, dlatego warto je wykorzystać. Tym bardziej, że sezon na polskie truskawki trwa tylko kilka miesięcy, od maja do września.
Jak myć truskawki?
Skoro już mamy kilka pomysłów na przygotowanie i podanie truskawek, do tego możemy kupić je bez problemu, warto wspomnieć w kilku słowach o sposobie ich obróbki. Wydawać być się mogło, że ten proces to prawdziwa bułka z masłem. Ale łatwo o niepotrzebną wpadkę, dlatego warto przeczytać ten artykuł do końca, by jej uniknąć.
Po pierwsze, truskawki nie lubią długich kąpieli, dlatego też powinniśmy działać szybko. Zawsze myjemy je przy pomocy zimnej wody. A tuż po kąpieli należy je dobrze osuszyć i przechowywać w chłodnym miejscu. Dzięki temu zachowają swoją świeżość na dłużej.
Do umycia truskawek pod bieżącą wodą najlepiej użyć dużego sitka. Woda, a co za tym idzie wszelkie potencjalne zanieczyszczenia, będą mogły swobodnie wylądować bezpośrednio w odpływie. Nie zostaną na dnie miski, a co za tym idzie, nie zanieczyszczą ponownie części owoców, znajdujących się na dnie miski.

Mycie truskawek w roztworze zasadowym i kwaskowatym – o co chodzi?
Jeśli nie masz pewności skąd pochodzą truskawki i jakim zabiegom zostały poddane przed sprzedażą lub po prostu chcesz podać je maluchom, warto wcześniej umyć je w dwóch roztworach. Dzięki czemu będziesz mieć pewność, że są wolne od wszelkich bakterii i zanieczyszczeń.
W tym celu najpierw moczymy owoce w wodzie z dodatkiem octu przez 5 minut. Proporcja, jaką powinniśmy zastosować w tym przypadku, wynosi 3:1. Po takiej kąpieli, truskawki przekładamy do drugiego roztworu. Również na 5 minut. Tym razem jest to mieszanka wody z sodą oczyszczoną. I w tym przypadku należy pamiętać, że na każdy litr wody powinniśmy użyć 1 łyżeczki sody.
Oczywiście po dwufazowej kąpieli owoce należy dobrze przepłukać i dokładnie osuszyć.
Kiedy usunąć szypułki truskawek? Przed czy po myciu?
Została nam jeszcze jedna kwestia odnośnie mycia truskawek. Kiedy powinniśmy usnąć zielone szypułki. Przed czy po myciu?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Szypułki z truskawek usuwamy zawsze po dokładnym umyciu. Dlaczego? Otóż zielony dodatek truskawki jest swego rodzaju ochroną owoców. Dzięki jego obecności, masz pewność, że podczas mycia potencjalne zanieczyszczenia i bakterie nie dostaną się do środka truskawki. Co więcej, przez nadmierne nawodnienie, truskawki mogłyby stracić swoją naturalną jędrność i wyjątkowy smak. A to właśnie zielona szypułka w dużej mierze je przed tym chroni.
I to wszystko. Teraz już wiesz, jak dobrze umyć truskawki, aby zachowały swój genialny smak.