w ,

Zastanawiasz się, ile kalorii mają polskie ciasta? Odpowiedź może być szokująca

ile kalorii mają polskie ciasta

Są takie ciasta, których nie sposób sobie odmówić! Sernik, karpatka czy szarlotka to popularne słodkości podawane na przyjęciach, bądź na niedzielny deser po obiedzie. Możesz się spodziewać, że ciasta są dość kaloryczne, ale tak właściwie nie znasz konkretnych liczb, a jedynie w głowie zadajesz pytanie, ile kalorii mają polskie ciasta. Sprawdziliśmy ilość kalorii na 100 g wypieku, czasami ciężko uwierzyć…

Pragniemy również przypomnieć, że najważniejsza jest równowaga żywieniowa. Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia, kawałek kalorycznego ciasta nie sprawi, że przytyjesz lub pogorszy się twoje zdrowie!

Sponsorowane

#1 szarlotka

Zaczniemy od owocowego ciasta. Przeciętny kawałek szarlotki o wadze 100g to 265 kcal, dodając do niego bitą śmietanę i kulkę lodów waniliowych, liczba kalorii wzrasta do 450 kcal.

estefaniavizcaino

#2 sernik

Sernik ma milion różnych receptur i określenie jego kaloryczności jest dość kłopotliwe, ale przyjmujemy, że 100g sernika wiedeńskiego ma 270 kcal. Sernik z polewą karmelową i orzechami to około 650 kcal.

Sponsorowane
donstock/Getty Images

#3 karpatka

Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta i masy budyniowej ma w 100g około 300 kcal.

czarny_bez/Getty Images

#4 piernik

Piernik to zimowe ciasto wypełnione bakaliami i korzennymi przyprawami. Można podawać go solo lub przełożyć powidłami i polać polewą. Podstawowa wersja piernika ma 350 kcal w 100g.

margouillatphotos/Getty Images
Sponsorowane

#5 miodownik

Miodownik to bardzo słodkie ciasto, w którego skład wchodzi kilka blatów ciasta miodowego, kajmakowa masa i orzechy włoskie. Jak możesz się spodziewać jest to najbardziej kaloryczne ciasto z tego zestawienia – 400 kcal na 100g ciasta.

lenakorzh/Getty Images

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli