w ,

Wielkanocne potrawy na Pomorzu nie mają sobie równych. Znasz te potrawy?

tupungato, Getty Images

Co region to inna kuchnia, ale wielkanocne potrawy na pomorzu wyróżniają się szczególną oryginalnością. Poniżej spis tradycyjnych potraw, które królują w Północnych rejonach Polski. Jadłaś którąś z nich?

Na liście tradycyjnych produktów województwa pomorskiego zapisało się wiele dań, np. peklówka gotowana czy kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą.

Sponsorowane

Wielkanocne potrawy na pomorzu są jedyne w swoim rodzaju!

Jednakże warto się pokusić i własnoręcznie przygotować wielkanocne specjały i przysmaki, jak np. szynkę w cieście, którą można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco, babę drożdżową, czyli młodzowy kuch z kruszonką, czy marchewny kuch (zwany biednym ciastem) z marchwi, mąki i wody.

Edyta Klasa dla dziennikbałtycki.pl
Wielkanocne potrawy na Pomorzu
śniadanie wielkanocne /amberto4ka, Getty Images

Kuchnia Pomorska to również tradycyjne kaszubskie dania, o których nie sposób zapomnieć. Wszystkie potrawy opierają się o regionalne produkty, które mają najwyższą jakość, a ich smak jest nie do podrobienia przez żadną sieciówkę. Kaszubskie potrawy to proste dania, które nie wymagają dużych nakładów finansowych ani wielu godzi spędzonych w kuchni.

Niektóre tradycje z tego regionu przetrwały do dziś! Wielką Niedzielę zaczynało się o świcie w drodze do pobliskich rzek i jezior. Kąpiel w wodzie miała działać uzdrawiająco. Po kąpieli na śniadanie podawano wówczas sadzone jajka na słoninie.

Sponsorowane

Nie można również zapomnieć o tradycyjnym grzebaniu żuru i śledzia! Przez cały okres Wielkiego Postu ludzie jedli głównie żur i ryby, a po zakończeniu tego okresu grzebano resztki postnego jedzenia na skraju wsi, by zastąpić go bogatymi potrawami, które obfitują w mięso i wędliny. Miało to być nagrodą po wielu dniach postnych wyrzeczeń.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli