Co region to inna kuchnia, ale wielkanocne potrawy na pomorzu wyróżniają się szczególną oryginalnością. Poniżej spis tradycyjnych potraw, które królują w Północnych rejonach Polski. Jadłaś którąś z nich?
Na liście tradycyjnych produktów województwa pomorskiego zapisało się wiele dań, np. peklówka gotowana czy kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą.
Wielkanocne potrawy na pomorzu są jedyne w swoim rodzaju!
Jednakże warto się pokusić i własnoręcznie przygotować wielkanocne specjały i przysmaki, jak np. szynkę w cieście, którą można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco, babę drożdżową, czyli młodzowy kuch z kruszonką, czy marchewny kuch (zwany biednym ciastem) z marchwi, mąki i wody.
Edyta Klasa dla dziennikbałtycki.pl

Kuchnia Pomorska to również tradycyjne kaszubskie dania, o których nie sposób zapomnieć. Wszystkie potrawy opierają się o regionalne produkty, które mają najwyższą jakość, a ich smak jest nie do podrobienia przez żadną sieciówkę. Kaszubskie potrawy to proste dania, które nie wymagają dużych nakładów finansowych ani wielu godzi spędzonych w kuchni.
Niektóre tradycje z tego regionu przetrwały do dziś! Wielką Niedzielę zaczynało się o świcie w drodze do pobliskich rzek i jezior. Kąpiel w wodzie miała działać uzdrawiająco. Po kąpieli na śniadanie podawano wówczas sadzone jajka na słoninie.
Nie można również zapomnieć o tradycyjnym grzebaniu żuru i śledzia! Przez cały okres Wielkiego Postu ludzie jedli głównie żur i ryby, a po zakończeniu tego okresu grzebano resztki postnego jedzenia na skraju wsi, by zastąpić go bogatymi potrawami, które obfitują w mięso i wędliny. Miało to być nagrodą po wielu dniach postnych wyrzeczeń.