Jesień to pora roku gdzie nasza odporność jest narażona na dużą próbę. Ta pora roku lubi sobie płatać figle z naszym organizmem, więc trzeba mu solidną tarczę w postaci witamin i minerałów, które wesprą nasz organizm. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które muszą znaleźć się w twoim codziennym menu.
Co warto jeść jesienią?
Komponując nasze menu, powinniśmy zwrócić uwagę na produkty, które wesprą nasz organizm. Zmienna pogoda sprzyja przeziębieniom i zwiększa ryzyko infekcji. Jakie warzywa będą najlepsze w tym okresie:
Czerwona papryka a w niej mnóstwo dobrego: witamina C, witaminy z grupy B, E i A. Usprawnia procesów trawiennych, jest źródłem antyoksydantów, zawiera kwas foliowy i mnóstwo minerałów.

Kiszona kapusta wpisała się w naszą kuchnię i towarzyszy nam przez cały rok. Jest to warzywo pełne składników odżywczych, które wspierają naszą odporność. Jesień to odpowiedni czas, by zaopatrzyć nasze kuchnie w kiszonki.
Jak działają? Z pewnością kiszonki mają działanie antygrzybicze, wspierają w infekcjach, poprawiają pracę jelit i są bogate w witaminę C.
Burak czerwony najczęściej podawany w formie barszczu czy zakwasu buraczanego. A jak działają? Mają mnóstwo witamin z grupy B, działają leczniczo przy nadciśnieniu krwi, anemii, poprawiają pracę serca i mózgu.

Jabłka mają swój sezon na jesień. Warto spożywać jedną sztukę dziennie, będzie skutecznym wsparciem dla organizmu. Jabłka są bogate w witaminy A, C i K. Dostarczają dużą dawkę kwasu foliowego, spowalniają starzenie się skóry i zapobiegają anemii.
Pigwa znana jest ze swojego kwaskowatego smaku, może zastępować cytrynę w herbacie. Jak się spodziewacie, jest bogata w witaminę C i wspaniale działa na przeziębienia.
Jedno jest wiadome, czym więcej owoców i warzyw tym lepiej! Możesz je jeść na surowo lub przygotować danie z wykorzystaniem danego składnika.
Wypróbuj przepisy na te dania: