w ,

Wesprzyj odporność tymi produktami! Dary jesieni na twoim talerzu

jesienne warzywa
Sponsorowane

Jesień to pora roku gdzie nasza odporność jest narażona na dużą próbę. Ta pora roku lubi sobie płatać figle z naszym organizmem, więc trzeba mu solidną tarczę w postaci witamin i minerałów, które wesprą nasz organizm. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które muszą znaleźć się w twoim codziennym menu.

Co warto jeść jesienią?

Komponując nasze menu, powinniśmy zwrócić uwagę na produkty, które wesprą nasz organizm. Zmienna pogoda sprzyja przeziębieniom i zwiększa ryzyko infekcji. Jakie warzywa będą najlepsze w tym okresie:

Czerwona papryka a w niej mnóstwo dobrego: witamina C, witaminy z grupy B, E i A. Usprawnia procesów trawiennych, jest źródłem antyoksydantów, zawiera kwas foliowy i mnóstwo minerałów.

Sponsorowane
voltan1/Canva

Kiszona kapusta wpisała się w naszą kuchnię i towarzyszy nam przez cały rok. Jest to warzywo pełne składników odżywczych, które wspierają naszą odporność. Jesień to odpowiedni czas, by zaopatrzyć nasze kuchnie w kiszonki.

Jak działają? Z pewnością kiszonki mają działanie antygrzybicze, wspierają w infekcjach, poprawiają pracę jelit i są bogate w witaminę C.

Burak czerwony najczęściej podawany w formie barszczu czy zakwasu buraczanego. A jak działają? Mają mnóstwo witamin z grupy B, działają leczniczo przy nadciśnieniu krwi, anemii, poprawiają pracę serca i mózgu.

Madeline_Steinbach/Getty Images

Jabłka mają swój sezon na jesień. Warto spożywać jedną sztukę dziennie, będzie skutecznym wsparciem dla organizmu. Jabłka są bogate w witaminy A, C i K. Dostarczają dużą dawkę kwasu foliowego, spowalniają starzenie się skóry i zapobiegają anemii.

Pigwa znana jest ze swojego kwaskowatego smaku, może zastępować cytrynę w herbacie. Jak się spodziewacie, jest bogata w witaminę C i wspaniale działa na przeziębienia.

Jedno jest wiadome, czym więcej owoców i warzyw tym lepiej! Możesz je jeść na surowo lub przygotować danie z wykorzystaniem danego składnika.

Sponsorowane

Wypróbuj przepisy na te dania:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.