w ,

Te warzywa nie lubią być w lodówce. Jeśli je tam umieścisz, zepsują się

warzywa w lodówce
geremne, Getty Images signature

Po zakupach wszystkie warzywa lądują w lodówce? Jakie jest twoje zaskoczenie, gdy po dwóch dniach połowa jest miękka i nie apetyczna, a na trzeci dzień nie ma co ich próbować, bo widać, że się zepsuły! Okazuje się, że nie każde warzywo lubi chłód i trzeba to bezwzględnie zaakceptować. Zobacz listę warzyw, których nie należy wkładać do lodówki!

W pogoni za wolnym czasem decydujemy się na robienie rzadszych, ale większych zakupów spożywczych. Ma to swoje plusy i minusy, ale my skupimy się na problemie związanym ze świeżymi warzywami, które mimo dobrej kondycji w sklepie, po dwóch dniach w naszej lodówce nie nadają się do spożycia lub zwyczajnie tracą swoją jędrną strukturę.

Sponsorowane

Te warzywa nie lubią być w lodówce

Automatyczne wstawianie wszystkiego, co świeże do lodówki, nie zawsze się sprawdzi. Chłód nie sprzyja wszystkim roślinom, a część z nich potrzebuje odpowiednich warunków.

Ziemniaki

warzywa w lodówce
ziemniaki/ fot. wounds_and_cracks, getty Images

Wszystkim znane bulwy ziemniaka nie powinny być przechowywane w lodówce! Ich smak znacznie się pogarsza! Pod wpływem niskiej temperatury ziemniaki tracą swoją twardą strukturę, stają się pomarszczone i brązowe w środku.

Sponsorowane

Ogórki, pomidory, cebula

Te trzy warzywa notorycznie lądują w naszych lodówkach. Każde z nich jest pełne wody, która źle reaguje pod wpływem niskich temperatur. Cebula dodatkowo pochłania skrajne ilości wody z wnętrza chłodziarki.

Cukinia i bakłażan

warzywa w lodówce
bakłażan i cukinia/ fot. varbenvo, Getty Images

Te dwa warzyw mają gąbczastą strukturę, która nie lubi wilgoci z lodówki. Znacznie lepiej trzymać je na blacie ze swobodnym dostępem do powietrza, nie zaleca się plastikowych toreb, które odcinają jego przepływ.

Zobacz również:

Sponsorowane
Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Miniatura:
  • geremne, Getty Images signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli