w ,

Proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Jakie są różnice?

Stanęłaś kiedykolwiek przed dylematem typu: proszek do pieczenia czy soda oczyszczona? Czy można stosować je zamiennie, czy któryś z nich daje lepsze efekty? Dziś wspólnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości.

W każdej kuchni można znaleźć podstawowe produkty, które przydają się nam na co dzień. Wiele osób ma nawet większe zapasy swoich „pewniaków” na czarną godzinę. W mojej kuchni na liście z takimi produktami na pewno znalazłby się zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona.

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam piec. Dlatego też obu tych produktów nie może zabraknąć w mojej kuchni. Jakie artykuły spożywcze znalazłyby się na Twojej liście?

Proszek do pieczenia czy soda oczyszczona?

Choć na chwilę obecną znam się już trochę na gotowaniu, to początki naprawdę były ciężkie. Sama uczyłam się wszystkiego od podstaw i często w mojej kuchni padały nawet bardzo banalne pytania. Wychodzę jednak z założenia, że lepiej zapytać o coś oczywistego, niż zrobić coś totalnie w ciemno. Dlatego dziś rozwiążemy kolejną kulinarną zagwozdkę.

Jak się okazuje, sporo osób nie wie czym różni się proszek do pieczenia od sody oczyszczonej. Są też kompletnie zieloni jeśli chodzi o sposób łączenia go z innymi składnikami. Nie potrafią też dopasować przepisów do konkretnego produkty. Na szczęście jesteśmy my! I już za moment wszystko stanie się jasne! Od dziś koniec z długim dylematem i ciężkim wyborem nad konkretnym produktem.

Kilka słów o proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej

Każdy z nas wie, że zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona mają jedno, podstawowe zadanie. Są odpowiedzialne za piękne wyrośnięcie ciasta. I choć cel jest taki sam, to sposób ich działania, jak i proces łączenia z innymi składnikami, znacznie się różni.

Proszek do pieczenia to mieszanka kilku ważnych elementów – w tym sody oraz regulatorów kwaskowatości. Tym samym proszek do pieczenia nie potrzebuje kwaśnych składników, aby wejść z nimi w reakcję. A tak właśnie jest w przypadku sody oczyszczonej. Aby mogła zacząć pracować, musimy połączyć ją z artykułami o kwaśnym odczynie. Wymienić można tu m.in. jogurt, sok z cytryny, śmietanę, czy maślankę.

Warto również podkreślić, że soda zaczyna działać dużo szybciej. Natomiast proszek do pieczenia wymaga więcej czasu. Z drugiej jednak strony, używając proszku do pieczenia, masz pewność, że wypieki wyjdą podobnej wielkości i nie wyrosną zbyt mocno – oczywiście jeśli dodasz odpowiednią ilość produktu.

Teraz już wiesz, czym różni się proszek do pieczenia od sody oczyszczonej. W wielu przepisach oba produkty występują jednocześnie. I takie działanie też ma sens. Dlaczego? Otóż proszek do pieczenia zapewni równomierny wzrost. Natomiast obecność sody oczyszczonej sprawi, że nasz wypiek będzie miał dodatkowo pięknie rumiany kolor.

Na koniec muszę podkreślić, że jeśli w przepisie jasno jest wskazane jaki produkt mamy konkretnie użyć, warto się tego trzymać. Na pewno taki wybór to nie totalny przypadek, a przemyślane działanie, które zapewni nam najlepsze warunki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani