w

Polskie dania, które obrzydzają obcokrajowców

Co kraj to tradycja, polskie dania są lubiane za granicą, lecz bywają i takie, które odrzucają gości zza granicy. Co takiego znalazło się na liście? Możliwe, że jesz te dania ze smakiem i nawet nie pomyślisz o tym, że ktoś może być nimi obrzydzony. Sprawdź poniżej, co znalazło się na liście.

Polskie dania, które odrzucają innych

Sponsorowane
barol16/Getty Images

Zsiadłe mleko

Zsiadłe mleko to produkt używany w wielu domach, najczęściej podawane w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Dla wielu ten orzeźwiający napój przypomina letni czas, jednak obcokrajowcy mają o nim nieco inne zdanie. Dla nich to zepsute mleko, niezdatne do picia.

Alex Potemkin/ Getty Images Signature

Smalec

Sponsorowane

Pajda pszennego chleba z odrobiną smalcu to tradycyjna Polska kanapka, która jest często podawana na lokalnych wydarzeniach. Nie jest to zdrowa przekąska, więc obcokrajowcy dziwią się, dlaczego jemy chleb posmarowany tłuszczem.

Polskie dania
milanfoto/Getty Images Signature

Kiszonki

Kiszonki stanowią podstawę zimowej diety Polaka, gdyż trudno wtedy o świeże warzywa dobrej jakości. Kiszone ogórki często zastępują niezdrową przekąskę, gdyż są bardzo smaczne i zdrowe. Dla turystów jest niepojęte, by jeść warzywa poddane fermentacji. Ich zdaniem wszystko ma brzydki zapach i z pewnością jest zepsute i niezdatne do spożycia.

Polskie dania
gregory_lee/ Getty Images

Flaki

Flaki to zupa, która może przypominać rosół. Jest aromatyczna i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie zapominajmy jednak, że to zupa z podrobów, których nie jedzą ludzie z innych krajów i między innymi dlatego nie chcą próbować naszego przysmaku.

Sponsorowane
Polskie dania
TeresaKasprzycka/ Getty Images

Czernina

Kontrowersyjna zupa z krwi podana z kluseczkami lub makaronem to przysmak wielu ludzi. Zasada jest jedna — kochasz albo nienawidzisz. Tradycja mówi, że jeśli kawaler starał się o rękę kobiety, a później podano mu czerninę, było to równoznaczne z odmową.

Shatkhin/Getty Images

Kaszanka

Kasza z krwią i podrobami, czyli przysmak z grilla lub patelni. Choć brzmi dość groźnie, jest bardzo dobra w smaku. Niemniej dla obcokrajowców brzmi ohydnie!

Polskie dania
rimmabondarenko
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli