w ,

Pasteryzacja bez piekarnika i garnka! Ten trik oszczędza mnóstwo czasu

Sponsorowane

Pewnie zadajesz sobie pytanie „Jak można pasteryzować słoiki w inny sposób?” Otóż wystarczy, że masz w swojej kuchni zmywarkę. Ten patent zbiera coraz większe grono zwolenników! Dziś postaramy się wyjaśnić jak w łatwy sposób pasteryzować w zmywarce przetwory, sałatki i dżemy.

Pasteryzacja jest znana ludziom od bardzo dawna, przechodziła wiele etapów unowocześniania, gdzie stosowano nowe techniki wekowania. Kiedyś stosowało się wekowanie pod kocem, gdzie do słoików dodawano mocno rozgrzaną żywność, która samoczynnie się wekowała. Inne to posteryzacja na mokro, wykładano dno garnka ścierką i zalewano wodą słoiki i gotowano, aż zawartość się zapasteryzuje. Aktualnie coraz więcej osób wybiera patent ze zmywarką.

Przed pasteryzacją w zmywarce musimy odpowiednio przygotować słoiki, które będą czyste, wyparzone a ich zakrętki nowe. Możemy użyć słoików z zeszłego sezonu, ale istnieje większe ryzyko, że zakrętka będzie wyrobiona i powietrze będzie się dostawać do naszych przetworów.

jarmoluk/pixabay
Sponsorowane

Jaki program ustawić?

Słoiki ustawiamy w koszyku zmywarki do góry dnem, muszą być blisko siebie, wtedy nie będą się nadmiernie przewracać. Ustawiamy temperaturę na 70*C i program mycia, ale nie dodajemy przy tym żadnych detergentów. Po skończonym programie pozostawiamy słoiki, aż wystygną.

Jak widzisz, proces jest bardzo łatwy i szybki. Zmywarka da nam gwarancję, że nasze przetwory będą utrzymywać świeżość przez całą zimę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.