Chcesz zamrozić grzyby, ale pierwsze trzeba je uprzednio przygotować. Najczęściej gotujemy je w wodzie, a pozostały płyn wylewamy. O zgrozo, nigdy więcej tego nie rób! Woda po grzybach to swego rodzaju wywar, który jest genialną bazą do sosów i zup. Poniżej znajdziesz informacje, co należy z nim zrobić, by uzyskać nowy produkt.
Woda z grzybów jest niezwykle cenna i nie warto jej wyrzucać. Pewnie wcześniej nie wiedziałaś o jej właściwościach, ale ma ona mnóstwo dobrego w sobie. Zawiera między innymi błonnik i wartości mineralne (potas, magnez). Wiele grzybów ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Natomiast uważać powinny osoby, które mają wrażliwy żołądek, gdyż grzyby są ciężkostrawne.

Jak przygotować bulion grzybowy do słoików?
Nie ma w tym nic trudnego, właściwie musisz go jedynie odpowiednio przyprawić. Na 3-4 litry bulionu wsyp łyżeczkę soli i gotuj całość na wolnym ogniu. Powstały płyn powinien mieć brązową barwę i przyjemny aromat. Taki bulion przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.