w

Nie wylewaj wody po ugotowanych grzybach! Jest bardzo wartościowa

Chcesz zamrozić grzyby, ale pierwsze trzeba je uprzednio przygotować. Najczęściej gotujemy je w wodzie, a pozostały płyn wylewamy. O zgrozo, nigdy więcej tego nie rób! Woda po grzybach to swego rodzaju wywar, który jest genialną bazą do sosów i zup. Poniżej znajdziesz informacje, co należy z nim zrobić, by uzyskać nowy produkt.

Woda z grzybów jest niezwykle cenna i nie warto jej wyrzucać. Pewnie wcześniej nie wiedziałaś o jej właściwościach, ale ma ona mnóstwo dobrego w sobie. Zawiera między innymi błonnik i wartości mineralne (potas, magnez). Wiele grzybów ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Natomiast uważać powinny osoby, które mają wrażliwy żołądek, gdyż grzyby są ciężkostrawne.

Canva

Jak przygotować bulion grzybowy do słoików?

Nie ma w tym nic trudnego, właściwie musisz go jedynie odpowiednio przyprawić. Na 3-4 litry bulionu wsyp łyżeczkę soli i gotuj całość na wolnym ogniu. Powstały płyn powinien mieć brązową barwę i przyjemny aromat. Taki bulion przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli