w

Nie przechowuj jajek w taki sposób! To duży błąd

Sponsorowane

Większość z nas przechowuje jajka na drzwiach lodówki, jednak nie każdy wie o tym, że jest to niepoprawny sposób. Dlaczego? Odpowiedź może być zaskakująca!

Przechowywanie jajek w lodówce jest oczywiste dla większości z nas, ale okazuje się, że duża ilość osób popełnia jeden zasadniczy błąd! Eksperci z Australii – Australian Eggs – tłumaczą, dlaczego nie warto tak przechowywać produktu, dają odpowiedź na temat daty przydatności jajek i mówią o tym dlaczego surowe jajko będzie dłużej świeże niż to ugotowane.

Duży błąd związany z przechowywaniem jajek

Specjaliści wypowiedzieli się na temat tego, dlaczego nie powinno się przechowywać jajek na drzwiach lodówki:

Sponsorowane
okanmetin/Getty Images Signature

Najlepszym sposobem na przechowywanie jajek jest trzymanie ich w oryginalnym, kartonowym pojemniku. W ten sposób jajka nie wysychają tak szybko i nie wchłaniają zapachów innych produktów. Odradza się przechowywanie jajek w specjalnych pojemnikach w lodówce, ponieważ to stanowi spore ryzyko ich uszkodzenia.

Pewnie często zadajecie sobie pytanie, o to ile można przechowywać jajka. Jeśli trzymamy je w lodówce ich termin przydatności to około 6 tygodni, warto sprawdzać datę na opakowaniu, by uniknąć kupienia nieświeżego produktu.

Ostatnia kwestia to różnica między surowym a gotowanym jajkiem, a konkretnie czemu to pierwsze jest dłużej swieże.

Gotowanie jajek w skorupkach pozbawia je warstwy ochronnej, co ułatwia bakteriom wniknięcie przez pory w skorupce. Dlatego jajka ugotowane na twardo trzeba schłodzić w ciągu dwóch godzin i spożyć w ciągu tygodnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.