w

Nie przechowuj jajek w taki sposób! To duży błąd

Nie przechowuj jajek w ten sposób

Większość z nas przechowuje jajka na drzwiach lodówki, jednak nie każdy wie o tym, że jest to niepoprawny sposób. Dlaczego? Odpowiedź może być zaskakująca!

Przechowywanie jajek w lodówce jest oczywiste dla większości z nas, ale okazuje się, że duża ilość osób popełnia jeden zasadniczy błąd! Pracownica Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz tłumaczy, dlaczego nie warto tak przechowywać produktu. Podpowiada na temat daty przydatności jajek i tłumaczy, dlaczego surowe jajko będzie dłużej świeże niż to ugotowane.

Sponsorowane

Duży błąd związany z przechowywaniem jajek

okanmetin/Getty Images Signature

Na zewnętrznej powierzchni opakowań jaj znajduje się informacja zalecająca nam przechowywanie jaj po zakupie w warunkach chłodniczych. Sądzę, że z punktu widzenia naszego bezpieczeństwa najlepszym miejscem do przechowywania jaj po zakupie jest właśnie lodówka. Niższa temperatura jest korzystna, ponieważ aktywność bakterii w takich warunkach jest ograniczona. Dzięki temu wzrasta trwałość jaj i przez dłuższy okres zostaje utrzymana ich wysoka jakość

Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz

Czy aby na pewno każde miejsce w lodówce jest odpowiednie do przechowywania? Okazuje się, że przechowywanie jajek na drzwiach lodówki jest nieodpowiednie. Otwierając lodówkę, narażamy jajka na nagłe zmiany temperatury, a tego bardzo nie lubią. W rezultacie może dojść do szybszego zepsucia.

Pewnie często zadajecie sobie pytanie, o to ile można przechowywać jajka. Jeśli trzymamy je w lodówce ich termin przydatności to około 6 tygodni. Warto sprawdzać datę na opakowaniu, by uniknąć kupienia nieświeżego produktu.

Sponsorowane

Ostatnia kwestia to różnica między surowym a gotowanym jajkiem, a konkretnie czemu to pierwsze jest dłużej swieże.

Gotowanie jajek w skorupkach pozbawia je warstwy ochronnej, co ułatwia bakteriom wniknięcie przez pory w skorupce. Dlatego jajka ugotowane na twardo trzeba schłodzić w ciągu dwóch godzin i spożyć w ciągu tygodnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli