Spis treści
Skyr to jogurt pochodzenia islandzkiego. Jest delikatny w smaku, ma mnóstwo wartości odżywczych, a ludzie na diecie nie wyobrażają sobie bez niego życia. Wysoka zawartość białka, wapń i mało tłuszczu brzmi jak ideał. Czy tak faktycznie jest? Sprawdź!
Czym tak właściwie jest skyr?
Polska ciepło przyjęła skandynawski jogurt na bazie mleka krowiego. Coraz więcej osób przekonuje się do używania go zamiast śmietany czy słodkich jogurtów smakowych. Można go wykorzystać za równo na słodko np. przy śniadaniach lub wytrawie zabielając zupę. Obywatele Islandii nie wyobrażają sobie gotowania bez tego produktu.
To, co wyróżnia ten niepozorny jogurt, to duża zawartość białka, bo aż 12 g na 100 g produktu. Dla porównania jogurt grecki ma 4 g na 100 g, a jogurt naturalny 4-5 g na 100 g. Kupują go głównie sportowcy i osoby dbające o linie. Jego skład jest prosty, nie ma w nim wiele tłuszczu i cukru.
Owocowe wersje skyru — czy też są zdrowe?

Jogurty naturalne są lekko kwaskowate i trzeba czasu, by przyzwyczaić się do ich spożywania. Z czasem opatentowane owocowe skyry, które są znacznie mniej słodsze od większości znanych jogurtów smakowych. Jeśli nie mamy pod ręką łyżeczki, możemy kupić skyr w formie pitnej. Oczywiście te smakowe są wzbogacone o cukier i wypadają gorzej niż naturalny, ale w dalszym ciągu dobrze.
Kaloryczność i składniki odżywcze
Z racji, że jogurt ma niską zawartość tłuszczu ma również niewiele kilokalorii – 65 kcal na 100 g. Produkt smakowy jest znacznie bardziej kaloryczny. Nie należy go jednak nadużywać, gdyż zawiera mleczny kwas kazeinę, a ta może powodować reakcje alergiczne w przewodzie pokarmowym.