Spis treści
Czy jajka od kury są najzdrowsze? A może jakiś inny ptak ma je bardziej wartościowe. Otóż każde jajko ma w sobie coś dobrego i z pewnością nie można powiedzieć, że jakiś gatunek ptaka ma je bezwartościowe. Jak wszędzie są dobrzy, lepsi i najlepsi — tak samo w przypadku jajek od poszczególnych ptaków.
Jaki ptak znosi najzdrowsze jajka?
W zależności od naszych potrzeb możemy jadać różne jajka. Te od kur mają sporo witaminy A, E i B6, a zielone jajka perliczek są odpowiednie dla osób, które nie trawią białka jaj kurzych.
Jajka kur są najpopularniejsze na całym świecie. Używamy ich do większości dań, gdyż tworzą swoisty klej i łączą sypkie składniki. Jajka mają dużo białka, a to sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni. Jedno jajko to 71 kcal, więc stosunkowo nie jest to zbyt wiele jak na to, jak jajko potrafi nas nasycić.

Jajka kaczek są trochę większe od kurzych, a ich białko ścina się wolniej niż w przypadku kurzych. Mają dwa razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, a te pomagają w prawidłowym poziomie ciśnienia we krwi oraz wspierają wzrok. Mają sporo białka, witamin i minerałów. Jedno kacze jajko to ok. 130 kcal.
Mówi się, że jajka kaczek są najlepsze do wypieków, gdyż zawierają o wiele więcej białka (ponad 14%!), które odpowiada za puszystość ciasta.

Jaja perliczek są dość małe, ale nie ujmuje im to w żadnym stopniu, mają wysoki poziom karotenu i najwyższy procent żelaza, potasu i sodu. Żółtko takiego jaja ma sporo cynki i miedzi, a ta jest niezwykle przydatna w procesie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Są to jedne z najwyżej ocenianych jajek.

Jaja gęsie są bardzo rzadko spotykane, gdyż rocznie składa ona 40 jaj — ich skorupka jest bardzo twarda, wiec rozbicie wymaga sporo siły. Takie jajko jest znacznie większe od kurzego, ma kremową konsystencję i rzadkie białko. Jedno takie jajko da radę nasycić dwie dorosłe osoby.

Zwycięzca zestawienia…
Jajka kur zielononóżek są uznawane za najzdrowszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Mają mnóstwo aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Zawierają 30% mniej cholesterolu co jaja innych ras kur. Ich żółtko jest większe a smak dość różniący się od standardowych jajek.
