w

Najlepsze jabłka dla cukrzyków. Mają mało cukru i dużo błonnika

Sponsorowane

Jeśli wychowaliście się na wsi, z pewnością kojarzycie te jabłka. W okresie lipca i sierpnia owoce zasypują domowe ogrody i tworzą raj dla os i szerszeni. Papierówki to jabłka, które rzadko można spotkać w sklepie, lepiej ich wypatrywać na rynkach lub u lokalnych dostawców. Zdecydowanie warto ich poszukać, bo mają pełno wartości odżywczych!

Papierówki zostały wyparte przez inne jabłka, przez co mało osób już o nich pamięta. Występują w kilku odmianach, a ich zbiory trwają od czerwca do końca sierpnia. Wyróżnia je bladożółtawa skórka, kwaskowaty i lekko mączysty miąższ.

bowonpat/bowonpat

Wartości odżywcze papierówki

Sponsorowane

Skarbnica witamin w niepozornym jabłku. Witamina E, C oraz te z grupy B to tylko część tego co może nam zaoferować owoc, znajdziemy w nich również minerały takie jak żelazo, potas, magnez i wapń.

Owoce zawierają mnóstwo cennego błonnika, który jest odpowiedziany za prawidłowe funkcjonowanie jelit. Są też bogate w polifenole, czyli  przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się mózgu i chronią przed nadciśnieniem, miażdżycą czy nowotworami. Cechuje je mała kaloryczność i zawartość fruktozy, dlatego są dobre dla osób chorujących na cukrzycę. Najlepiej jeść je ze skórką, która zawiera większość cennego błonnika.

Cienka skórka to zarówno ich atut co jak i wada, gdyż jabłka szybko się psują i nie można ich długo przechowywać. Najlepiej zjeść je tuż po kupieniu, jeśli nie na surowo, to jako dodatek do przeróżnych potraw i deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.