w ,

Najgorszy rodzaj wędliny. W środku milion konserwantów i MOM

Czy wiesz, jaki jest najgorszy rodzaj wędliny, którą sprzedaje się w markecie? Szynka to jeden z ulubionych dodatków do kanapek. Jest smaczna, łatwo dostępna i jej cena nie zwala nas z nóg. Często to właśnie ona ląduje w naszym pieczywie do pracy czy szkoły. Choć smaczna, często ma mało wspólnego z dobrej jakości szynką. Poniżej lista wędlin, których warto unikać albo chociaż ograniczyć w diecie.

Wędliny, jak i ser żółty to najczęstsze dodatki do pieczywa, które lądują w naszych śniadaniówkach. Niestety producenci często oszukują przy produkcji i używają mnóstwa wzmacniaczy smaku oraz sztucznych konserwantów. Takie działania sprawiają, że konsument ma smaczny, pozornie zdrowy produkt a producent oszczędza mnóstwo pieniędzy.

Sponsorowane

Najgorszy rodzaj wędliny ze sklepu

Okazuje się, że są konkretne rodzaje wędlin, które cieszą się bardzo złym składem. O zgrozo wielu ludzi je uwielbia i codziennie spożywa w sporych ilościach.

  • Mortadela
Najgorszy rodzaj wędliny
Getty Images Signature

Kto w życiu nie jadł mortadeli, lub tzw. mielonki? Jest różowa, ma okrągły kształt. Powinna mieć w składzie jedynie mięso wieprzowe, a zazwyczaj znajdziemy również dodatek wzmacniaczy smaku, konserwanty i emulgatory.

Sponsorowane
  • Pasztetowa i salceson

Podobnie jak mortadela, pasztetowa to kopalnia wzmacniaczy smaku i konserwantów. Nie polecamy sięgać po te produkty. Mają mało wspólnego z mięsem dobrej jakości.

  • Parówki
Najgorszy rodzaj wędliny
ajafoto /Canva

Parówki są produkowane z różnego rodzaju mięsa: drobiowe, wieprzowe i wołowe. Niestety w praktyce dostajemy mało mięsa, a reszta to substancje żelujące, wzmacniacze czy MOM (mięso oddzielone mechanicznie). Są to głównie odpadki z produkcji, których nie ma jak inaczej wykorzystać, a jedynie do produkcji parówek, gdzie wszystkie składniki są drobno mielone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli