Najdroższe warzywo świata, o którym dziś mowa, to pędy chmielu, który rośnie w naszym kraju. We Francji, Włoszech czy Belgi ten rarytas kosztuje nawet tysiąc euro! Kiedy będziesz na wycieczce w lesie, sprawdź, czy po drodze nie rośnie ta tajemnicza roślina. Możesz ją zebrać i przyrządzić w ciekawy sposób.
Pędy chmielu to cienkie łodyżki, które są najlepsze w okresie marca i kwietnia. W naszym kraju można je spotkać dziko rosnące, ale za granicą jest wiele plantacji, które uprawiają je pod handel. Mają delikatny smak, porównywalny do szparagów, a do tego przyjemnie chrupią.
Ta roślina ma wiele właściwości leczniczych: działa uspokajająco i nasennie, a także poprawia apetyt. Inne jego użycie to kosmetyka, gdzie pędy wykorzystuje się jako składnik kremów przeciw zmarszczkowych i szamponów na porost włosów.
Jakie pędy chmielu najlepiej zbierać?

Pędy powinny być białe lub zielone, będą smaczne i da się je odpowiednio przygotować. Jeśli nabierają brązowej barwy, to znaczy, że są już przejrzałe i nie warto ich zbierać. Świeżo zebrane gałązki trzeba natychmiast zużyć, gdyż po wielu godzinach więdną. Można je dorzucić do sałatki lub podsmażyć na małej ilości oliwy z solą i pieprzem. Posłużą jako dodatek do duszonego mięsa, omletów czy zapiekanek.
Za granicą pędy chmielu to prawdziwy rarytas, a ludzie potrafią wydać sporo pieniędzy, by je zdobyć!