w ,

Mrożenie jedzenia, które było uprzednio usmażone może być niebezpieczne dla twojego zdrowia!

Mrożenie to jedna z metod konserwacji żywności, chroniąca przed zepsuciem. Taki zabieg jest w stanie przechować jedzenie nawet do kilku miesięcy, bez najmniejszego uszczerbku. Może się wydawać, że możemy zamrozić wszystko, jednak istnieje pewien wyjątek – smażona żywność.

robin clout/ Getty Images

Zacznijmy od waloru smakowego. Jeśli zamrozicie smażone jedzenie, po rozmrożeniu stanie się rozmokłe i straci swoją chrupkość, a spożywanie takiej papki będzie torturą. Druga sprawa to olej, który nie ulega zamrożeniu. Mimo minusowej temperatury, olej nie zamarza a co za tym idzie żywność w dalszym ciągu się psuje. Zjedzenie takiej żywności może zakończyć się dolegliwościami żołądkowymi. Lepiej nie ryzykować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli