Spis treści
Liście laurowe zawdzięczają swoją sławę cudownemu aromatowi, który uzupełnia smak większości zup, marynat i mięs. Okazuje się, że liście można wykorzystać w walce ze szkodnikami, które równie co my kochają jedzenie. Mowa tutaj o molach spożywczych, które od czasu do czasu lubią zagnieździć się w naszej kuchni.
Liście laurowe są klasykiem w naszej kuchni, używamy ich często, gdyż są wspaniałym nośnikiem smaku i aromatu. Czy wiesz, że można je wykorzystać do walki z insektami?
Liście laurowe jako naturalny odstraszacz na owady
Mole spożywcze to uciążliwe owady, które gnieżdżą się w produktach sypkich jak mąka czy kasza. Łatwo je sprowadzić do domu, ale znacznie trudniej wypędzić.
Mole spożywcze nienawidzą intensywnej woni i uciekają z miejsc skażonych zapachem. Zatem kilka listków skutecznie odstraszy niechcianych lokatorów kuchni.
Liście możesz włożyć bezpośrednio do opakowania mąki, kaszy czy makaronu. Kilka listków w półce będzie wystarczającym środkiem zapobiegającym.

Czym jeszcze odstraszyć mole?
Jeśli nie masz pod ręką liści laurowych, a chcesz zrobić pułapkę na mole, wystarczy eteryczny olejek laurowy. Potrzebujesz łyżeczki sody oczyszczonej, kilka kropel olejku i małe pudełeczko. Pudełko wstaw do szafki z mąką, kasza czy makaronem. Mole na pewno nie będą chętne zamieszać w twojej szafce.
Pamiętaj, że produkty spożywcze trzeba przetrzymywać w szczelnych pojemnikach. Po pierwsze żadne insekty nie będą miały szansy dostać się do twojego jedzenia. Po drugie jedzenie nie wywietrzeje. Liście laurowe to dobra metoda, ale pamiętajmy również o dobrym przechowywaniu jedzenia.
Jeden komentarz