w ,

Mole spożywcze nie mają szans z tą przyprawą

liście laurowe

Liście laurowe zawdzięczają swoją sławę cudownemu aromatowi, który uzupełnia smak większości zup, marynat i mięs. Okazuje się, że liście można wykorzystać w walce ze szkodnikami, które równie co my kochają jedzenie. Mowa tutaj o molach spożywczych, które od czasu do czasu lubią zagnieździć się w naszej kuchni.

Liście laurowe są klasykiem w naszej kuchni, używamy ich często, gdyż są wspaniałym nośnikiem smaku i aromatu. Czy wiesz, że można je wykorzystać do walki z insektami?

Sponsorowane

Liście laurowe jako naturalny odstraszacz na owady

Mole spożywcze to uciążliwe owady, które gnieżdżą się w produktach sypkich jak mąka czy kasza. Łatwo je sprowadzić do domu, ale znacznie trudniej wypędzić.

Mole spożywcze nienawidzą intensywnej woni i uciekają z miejsc skażonych zapachem. Zatem kilka listków skutecznie odstraszy niechcianych lokatorów kuchni.

Liście możesz włożyć bezpośrednio do opakowania mąki, kaszy czy makaronu. Kilka listków w półce będzie wystarczającym środkiem zapobiegającym.

mole spożywczy/coolinarny.pl: Canva.com
Sponsorowane

Czym jeszcze odstraszyć mole?

Jeśli nie masz pod ręką liści laurowych, a chcesz zrobić pułapkę na mole, wystarczy eteryczny olejek laurowy. Potrzebujesz łyżeczki sody oczyszczonej, kilka kropel olejku i małe pudełeczko. Pudełko wstaw do szafki z mąką, kasza czy makaronem. Mole na pewno nie będą chętne zamieszać w twojej szafce.

Pamiętaj, że produkty spożywcze trzeba przetrzymywać w szczelnych pojemnikach. Po pierwsze żadne insekty nie będą miały szansy dostać się do twojego jedzenia. Po drugie jedzenie nie wywietrzeje. Liście laurowe to dobra metoda, ale pamiętajmy również o dobrym przechowywaniu jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli