w , ,

Które szparagi są lepsze — zielone czy białe?

Które szparagi są lepsze
Kerstin

Zastanawiałaś się kiedyś, które szparagi są lepsze: zielone czy białe? To warzywo jesteśmy w stanie kupić jedynie wiosną i to przez bardzo krótki okres, mniej więcej na przełomie maja i czerwca. Kiedy już stoisz przed półką i masz dokonać wyboru między zielonymi a białymi szparagami, doznajesz szoku, bo nie potrafisz wskazać różnic między nimi.

Różnica między białymi i zielonymi szparagami, leży w głównej mierze w sposobie ich uprawiania, bo są z tego samego gatunku. Zielone szparagi rosną ponad pokrywą ziemi, gdzie słońce wygrzewa je i nadaje charakterystycznej barwy.

Szparagi bez koloru są uprawiane pod ziemią, przez co nie mają szansy się wybarwić na odpowiedni kolor. Jak można się domyślić mają niewielkie różnice jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów. Nie mniej można w nich dostrzec wiele różnic związanych ze smakiem i sposobem przygotowania.

Które szparagi są lepsze? To zależy!

Które szparagi są lepsze
hlphoto, Getty Images Pro

Zacznijmy od smaku szparagów. Białe są delikatne, słodkie a czasami czuć w nich delikatną goryczkę. Nie mniej to właśnie one są uważane za „te smaczniejsze” i częściej wykorzystywane w kuchni.

Zielone sztuki mają to do siebie, że mają o wiele intensywniejszy smak, przypominające zielone nowalijki. Nie każdy jest fanem tego smaku, lecz warto je zjeść choć raz w sezonie.

Białe szparagi trzeba porządnie umyć, a następnie obrać zaczynając zaraz pod główką. Zdrętwiały koniec (ok. 2/3 długości), trzeba odkroić, gdyż nawet po ugotowaniu jest łykowaty i twardy. Tak przygotowane szparagi gotuje się około 12-15 minut, aż będą miękkie. Tak przygotowane szparagi można podać w sosie holenderskim.

Zielone szparagi są znacznie cieńsze i dłuższe, a zdrętwiałe końcówki zajmują jedynie 1/5 długości. Nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze wypłukać cały piasek i zanieczyszczenia. Gotujemy je zaledwie 3 minuty, aż zmiękną.

W zależności, do czego potrzebujesz szparagów, takie powinnaś wybrać. Białe są delikatne i dobrze komponują się z cięższymi sałatkami i zapiekankami. Natomiast zielone są idealne do świeżych, wiosennych sałatek i śniadań.

  • Miniatura:
  • Kerstin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli