Spis treści
Mogłoby się wydawać, że na kawę zawsze jest pora… no, chyba że chodzi o wieczór. Kawa do śniadania, lub o zgrozo na śniadanie to nieodłączny element naszego dnia. Okazuje się, że pora delektowania ma znaczenie!
Właściwości kawy
Ten energetyzujący napój to poranne koło ratunkowe. Podajemy go z różnymi dodatkami jak śmietanka, cukier czy mleko. Poza wcześniej wymienionym działaniem pobudzającym kawa ma w swoim składzie przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami i spowalniają starzenie się skóry.
Czy godzina picia kawy jest istotna? Mogłoby się wydawać, że nie, ale jednak ma to duże znaczenie!

Idealna pora na filiżankę kawy
Nie powinniśmy pić kawy, gdy poziom kortyzolu jest najwyższy w ciągu dnia. W tym czasie nie będziemy odczuwać pozytywnego działania napoju. Jest to głównie wczesny poranek i późne popołudnie. Najlepiej pić kawę w godzinach 9.30-11.30 lub 13-17.
Kolejna ciekawą zasadą jest to, że nie powinniśmy łączyć kawy z innymi posiłkami. Najlepiej zachować około 1,5 godziny przerwy.
Dzienna dawka, jaką może przyjąć dorosły człowiek to 400 mg, co równa się 3-4 porcjom kawy.